George Seelen
Buurtreporter 14 september 2020

Het laatste Stadsgesprek

Gisteren was het laatste stadsgesprek van Debatcentrum Sphinx in de Lumière in Maastricht met als thema ‘Burgemeester in crisistijd’. Na 10 jaar stopt de organisatie met het organiseren hiervan.

Burgemeester Penn – te Strake was uitgenodigd om over haar ervaringen als burgemeester tijdens de Covid-19 pandemie te komen praten. Zij vertelde wat deze pandemie voor Maastricht en de regio betekent. Verder sprak ze haar zorgen uit over dat de corona crisis nog lang niet voorbij is en dat de cijfers van het RIVM er niet om liegen en vroeg iedereen zich aan de corona maatregelen te houden, (bv de 1 ½ meter van elkaar afstand houden). Zij sprak daarom meerdere malen het inmiddels bekende slogan ‘HAW PIN’ uit.

Het debat ging er vooral over hoe de burgemeester de gezondheidsbelangen afweegt tegen de culturele en economische ontwikkelingen. Er was tussentijds genoeg interactie met het publiek, wat ook zijn zorgen richting de burgemeester en de poltiek uitte omtrent de corona perikelen en de tijd die erna gaat komen. Verder vertelde de burgemeester over haar rol als voorzitter van de veiligheidsregio Zuid Limburg. Het gesprek werd geleid door de moderatoren Simone van Trier en George Vogelaar die het de afgelopen 10 jaar meerdere keren voor hen rekening genomen hadden.

Op het eind van dit indrukwekkende debat sprak Bernike Pasveer ( een van de organisatoren van dit debat en tevens docent en onderzoeker van de Universiteit Maastricht) de burgemeester en het publiek toe over haar ervaringen van de afgelopen 10 jaar organisatie van dit jaarlijkse stadsgesprek. Dit debat werd door het publiek beloond met een staande ovatie en daarna was er nog tijd om na te praten.

http://www.georgemaastricht.nl/447063916Lees ook