Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 10 augustus 2020

Het coronadagboek van Andrea Nelissen

De op Sint Pieter woonachtige Andrea Nelissen heeft tijdens de ‘intelligente lockdown’ van een tijdje geleden een dagboek bijgehouden. Met een dagelijks verhaaltje over haar bezigheden bezorgde ze ongeveer vijftig lezers per mail een lach op het gezicht. In de bijdrages van de 71-jarige Andrea was namelijk geen ruimte voor negativiteit; dat was er immers al genoeg in deze periode. De in totaal 55 verhalen uit het dagboek zijn nu gebundeld.

Andrea kwam halverwege maart op het idee te beginnen met een dagboek. Ze was op dat moment met een groep landgenoten op bezoek in Parijs. Daar verzorgde manlief Nico een lezing voor de Nederlandse ambassade. Al in de Franse hoofdstad en op de terugreis werden de eerste beperkingen rondom corona zichtbaar en merkbaar. Hiervan maakte Andrea, zoals ze wel vaker doet bij een tripje, een verslag. In het verlengde daarvan besloot ze ook van iedere dag tijdens de milde lockdown in Nederland (in vergelijk met omliggende landen), een verhaal te maken. “Aanvankelijk wilde ik in blogvorm schrijven, maar dat vond ik toch ingewikkelder dan in eerste instantie gedacht. Dan maar een brief, die ik via de mail dan verstuurde. Ik gooide bij een groep bekenden een balletje op of ze interesse hadden dit te lezen. Al snel had ik een man of vijftig op de maillijst, van wie dagelijks ook een hoop mensen reageerden.” De verhalen uit Maastricht gingen ook de wereld over. Ontvangers bevonden zich bijvoorbeeld in Thailand, Spanje, Frankrijk, VS en Portugal. “Bijvoorbeeld een vrouw in Frankrijk wiens man vanwege zware dementie is opgenomen. Ze mocht niet naar hem toe tijdens de lockdown. Ze was zó blij met mijn dagelijkse mails. Ook zijn mijn brieven gebruikt als lesmateriaal in Duitsland. Ik kreeg zelfs reacties van studenten. Het leek wel een kettingbrief die ik begonnen was.” Het uitgangspunt in de dagelijkse verhalen was positief nieuws. “Ik ging niet vertellen over bekenden van mij die corona opliepen. Als je dat soort verhalen wilde lezen, kon je de krant openslaan of tv aanzetten.”

Dagelijkse verhalen

En zo verscheen op maandag 23 maart de eerste bijdrage van Andrea. “Daar was ik elke dag bij elkaar wel zo’n drie uur mee bezig.” Andrea begon traditioneel met een paar regels over het weer. Wat er daarna volgde, was afhankelijk van wat Andrea met haar man zoal meemaakte. Dat konden heel laagdrempelige details zijn. Bijvoorbeeld dat Andrea op Koningsdag niet voor de traditionele oranje tompoucen koos in de winkel, maar voor een abrikozenvlaai. Dat de natuur zo mooi was dit voorjaar. Of dat ze zich verdiepte in het gebruiken van etensresten; ze kwam erachter dat van uienschillen best bouillonsoep te maken viel. En ze verkende met manlief Nico de wijk en constateerde dat Sint Pieter toch wel een hoop verschillende voordeuren bleek te hebben in evenveel verschillende kleuren. Dat en nog veel meer dagelijkse bezigheden en gedachtenspinsels kwamen voorbij. En uiteraard anekdotes: Andrea maakte zich heel even zorgen ook iets onder de leden te hebben in de lockdown-periode. Haar tong was enkele dagen achter elkaar telkens opnieuw blauw gekleurd. En een veranderende kleur aan de tong, betekende niet veel goeds, leerde ze van haar vader, die vroeger huisarts was. “Na een paar dagen concludeerde ik dat die kleur veroorzaakt werd door mijn nieuwe tandpasta”, lacht Andrea.

Einde van het dagboek

Het was een bezoekje aan de tandarts in Nijmegen dat ervoor zorgde dat Andrea stopte met het dagboek. “Het einde van de lockdown kwam er een beetje aan. Nico en ik waren de hele tijd in Maastricht gebleven. Maar toen had ik halverwege mei een afspraak bij de tandarts in Nijmegen, waar wij ook een huis hebben en nog steeds deels wonen. Alleen al die dagen dat ik in Nijmegen was, had ik geen tijd meer voor het maken van een nieuw verhaal. Toen dacht ik: het is mooi geweest. Langzaam begint voor mij weer het normale leven en dus voor mijn lezers ook.” Op maandag 18 mei ontvingen de lezers het laatste verhaal van Andrea.

Wie de verhalen van Andrea gebundeld alsnog wil lezen in een e-book, kan een e-mail sturen naar mevrouwnelissen@xs4all.nl .Lees ook