Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 1 juni 2020

Herstart horeca; 1 juni 2020 vooral blije en contente gezichten in Maastricht

Zelden heerste in Maastricht een mooiere collectieve sfeer van content en blij dan maandag 1 juni 2020. De dag dat cafés en restaurants om klokslag twaalf uur hun eerste gasten begroetten kan zonder overdrijven een van gelukzaligheid worden genoemd. Zowel het massaal maar zeer beheerst opgekomen publiek als ook al die mannen en vrouwen werkzaam in een van de belangrijkste economische pijlers van de stad zorgden op alle pleinen en straten in de Maastrichtse binnenstad voor een unieke middag. Dat zagen ook burgemeester Annemarie Penn – te Strake en wethouder John Aarts tijdens een rondje langs de terrassen. Stadschroniqueur Laurens Bouvrie zag tijdens zijn eerste ‘horeca-ronde’ van deze week vooral heel tevreden en lachende gezichten.

André Wolfs is maandag 1 juni rond de klok van twaalf een van de weinigen en tevens een van de eersten die plaats neemt in een van zijn favoriete kroegen. De vader van een van de top gastheren en kelners van Maastricht, Guido Wolfs, heeft plaatsgenomen aan een tafeltje in café In den Ouden Vogelstruys. Hij wil zijn eerste vers getapte pilsje niet op een van de vele al snel goed bezette terrassen nuttigen. Hij is een bruine kroeg liefhebber pur sang. Dus in die sfeer wil hij ook zijn eerste gerstenat van het vat proeven. Als ober Juul hem zijn Brand’s pilsje serveert stralen Wolfs ogen. Het Zwitserlevengevoel in een bruine kroeg is net zo mooi als op een Bounty-eiland.

De Eijsdense senior zal ongetwijfeld in tal van andere cafés in de binnenstad, Wyck of buurten zijn gelijke hebben gehad. De stille genieters kregen op dat moment weinig mee van de ‘weidegang’ van honderden terrasliefhebbers. Wat was die collectieve vreugde een feest om te mogen aanschouwen. Het beschrijven van deze eerste uren van de heropening van de Maastrichtse horeca is moeilijker. Vaak wordt gezegd: carnaval beschrijf je niet maar beleef je. Voor de 1e juni 2020 geldt hetzelfde. Maar toch……. uw scribent waagt zich toch aan een poging en komt tot een mix van: de prettige spanning op de eerste dag van de Vrijthofconcerten van André Rieu; de eerste wedstrijd van een sporter na een lange blessuretijd; de kriebels in de boek op de vriedag veur de Vastelaovend en het behalen van je einddiploma terwijl je dacht gezakt te zijn. Och, zo zullen er nog wel tal van andere varianten van geluksgevoel hebben geheerst.

Niet minder mooi en soms zelfs emotioneel was de beleving van de vele horeca-ondernemers; net zo al die mensen die met hart en ziel in de horeca werken. Veer maage weer, werd een veel gehoorde kreet. Na al die weken van spanning en onzekerheid viel vooral de tevredenheid op. Wekenlang werd met beleidsmedewerkers en stadsbestuur van de stad van gedachte gewisseld wat wel en niet kon. Ja, dat leverde veel stressmomenten op. Neen, het collectief van ondernemers en stadsbestuur bezweek daar niet onder. Sterker nog. Op weg naar 1 juni bleek steeds meer dat de wil om gezamenlijk tot iets constructiefs, werkbaars en – zo bleek deze eerste dag – iets moois te komen, alleen maar toenam. Ja, in sommige gevallen duurde een positieve beslissing lang; soms moest ook ‘neen’ worden geslikt. Maar deze bijzondere dag kon toch vooral tevredenheid en trots worden opgetekend uit de monden van de horeca-ondernemers.

Bij een van de voorbeelden van ‘samen tot iets moois komen’ ontmoette uw correspondent burgemeester Annemarie Penn – te Strake en wethouder John Aarts. Samen met de gemeentelijke horeca-liaison Frans van de Weerdt maakte de twee stadsbestuurders een praatje met Pothuiske-hospes Coen Smits. De jonge ondernemer lukte het samen met de Barth Hochstenbach van In den Karkol en Darque Chocolaterie eigenaar Jorrit Consten een ‘gezamenlijk’ terras te creëren rondom het beeld van de Mestreechter Geis (Kleine Stokstraat). Allereerst een sterk staaltje ‘elkaar iets gunnen’ en door overtuiging tot overeenstemming komen met de gemeente.

Zoals gezegd leidde dit alles tot een dag vol blije en contente gezichten. Ondernemend en besturend Maastricht lieten zien waar ze samen toe in staat zijn. En het Maastrichtse publiek en heel veel gasten uit de rest van land, België en Duitsland? Die lieten zien dat het genieten in deze tweede fase van de coronacrisis met de nodige discipline en respect voor elkaar en de gastgevers tot iets heel fijns kan leiden. 

Laurens Bouvrie gaat de komende dagen zoveel mogelijk in stad en en buurten naar meer horeca-sfeer op zoek. De fotoreportage bij dit artikel wordt nog gevolgd door zoveel mogelijk beeld uit alle delen van de binnenstad, Wyck en elders in de stad.Lees ook