Hans Moleman
TIM-verslaggever 27 april 2019

Helemaal zen van de oranje partjes

Lekker en gezond koken zonder vlees of vis -het is een hele kunst. Op de wekelijkse Maastricht goes vegan workshop annex eetcafe in het Landbouwbelang laten jonge, creatieve stadsbewoners zien wat mogelijk is.

Elke dinsdag aan het begin van de avond verzamelen ze zich, de Maastrichtse liefhebbers van puur eten zonder dierlijke ingredienten. Plaats van handeling: de ruime keuken van LBB, de machtige voormalige graansolo aan de Maas die nu al jaren dienst doet als creatieve alternatieve vrijplaats.

Wat staat er deze week op het menu?

Drie gangen, voor minder doen Maastrichtse veganisten het niet: Chicory Salad, Massaman Curry, Creamy Lemon Cake, meldt het krijtbord  dat bij de grote eettafel staat opgesteld. Salade van fijngesneden witlof, mandarijn, appel en walnoten met een dressing van veganaise, rijst met Thaise curry met ingredienten als broccoli en pindasaus. En als toetje een citroenkwarktaartje, luchtig en fris.

Haute cuisine

Haute cuisine veganiste, kortom. Je kunt er elke dinsdagavond rond half negen voor aanschuiven aan de grote tafel in het Eetcafe van LBB, en een vrijwillige bijdrage van vijf euro neertellen.

Wie wil afkijken hoe je vegan voedsel maakt kan ook vanaf half zeven meehelpen aan de bereiding van de maaltijd, die elke week door een wisselend team van vega-koks wordt samengesteld.

De voertaal in de keuken en aan tafel is Engels, want de liefhebbers en vrijwilligers van Maastricht goes vegan komen voor een belangrijk deel van over de grens: veel studenten, met nationaliteiten die kunnen varieren van Duits en Iers tot Italiaans en Pools.

Mondgevoel

ThuisinMaastricht sluit zich aan bij de ploeg die de witlofsalade maakt. Chef voorgerecht Werner is iemand die op de details let: een flinke schaal met mandarijntjes -er wordt vanavond gekookt voor ruim twintig mensen- dient zeer zorgvuldig gepeld. Alle witte draadjes moeten eraf, adviseert Werner. ‘Dat levert in de salade het aangenaamste mondgevoel op’.

Samen met Dennis, een bevlogen Limburgse atleet met als specialiteit obstacle running, en Fabio en Krzysztof, twee eerstejaarsstudenten van de Maastrichtse universiteit, zet ik me aan de arbeid. Het kost met z’n vieren bijna een uur, maar het resultaat mag er zijn: een schaal vol delicate, fel oranje partjes. Je wordt helemaal zen van zo monomaan mandarijntjes pellen, merken we.

Vibe

Krzysztof en Fabio, die allebei Data Science studeren, zijn al een paar keer bij Maastricht goes vegan komen koken en eten. ‘We leren hier gezonder eten, dat hebben we wel nodig’, zegt Fabio, die Italiaanse wortels heeft.

Krzysztof is blij dat hij het Eetcafe en Landbouwbelang ontdekt heeft in zijn eerste jaar hier. Hij komt uit de Poolse hoofdstad Warschau en dan voelt de hoofdstad van Limburg toch een beetje als een dorp. ‘LBB heeft een goeie vibe, zo’n plek heeft Maastricht wel nodig’.

Als de maaltijd gedaan is en ook de citroentaartjes, gemaakt door een Duitse Masterstudent psychologie, allemaal zijn verorberd, blijkt er nog aardig wat Massaman over. Daar weten vega’s wel raad mee: er staat een peleton glazen potjes klaar om de resterende curry mee naar huis te nemen.

In een mum van tijd is de grote pan helemaal leeg -Fabio en Krzysztof zijn nog net op tijd.

Wie mee wil koken en eten: aanmelden is gewenst via maastrichtgoesvegan@eclipso.eu

Er is elke week maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wie het eerst mailt, die het eerst maalt. Adres: Eetcafé in het LBB, Biesenwal 3, Maastricht.

 Lees ook