Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 23 september 2020

Hart- en vaatziekten bestrijden door te wandelen met je dokter

Hart- en vaatziekten zijn ook in Limburg een almaar groeiend probleem. Om deze te helpen voorkomen en behandelen is er nog steeds veel onderzoek nodig, en daar gaat Zuid-Limburg voor op pad. Op 26 september vindt de twaalfde editie van Loop met je dokter plaats. Dit is een wandelsponsorloop waarbij teams vijf of tien kilometer zullen wandelen, samen met artsen, in de omgeving van Banholt. Het Hart en vaatonderzoekfonds Limburg organiseert de tocht niet enkel om geld in te zamelen voor onderzoek: tegelijkertijd worden deelnemers in een veilige setting aangespoord tot meer beweging en een gezondere levensstijl.

Maggie Kooman-de Vet (53) is projectleider van Loop met je dokter. Als fondsenwerver van het Hart- en Vaatonderzoekfonds Limburg is zij dagelijks bezig met het binnenhalen van subsidies en sponsoring om meer onderzoek te kunnen bekostigen, maar ze weet ook hoe belangrijk een prettige verstandhouding tussen patiënt en dokter is. “Community building zie ik als een belangrijke pijler voor mijn werk. Mensen informeren, inspireren en activeren.”

Organiseren in tijden van corona

Om een veilige wandeling te garanderen zijn dit jaar de aanmeldingen vroeger gesloten om drukte te voorkomen. “Het evenement kent een groot aantal wandelaars die jaarlijks meedoen maar er is ook steeds weer nieuwe aanwas. Vorig jaar liepen er 600 mensen mee, dat kan in deze tijden natuurlijk niet.” Maggie erkent dat het anders zal zijn dit jaar door het strakke protocol vanwege Covid-19, maar de organisatie doet zijn best om het gezellige karakter te behouden. “Geen polonaise met Frans Theunisz dit jaar, maar wel luisterliedjes van onder andere Jack Vinders.”

Tussen patiënt en arts

In twintig teams zullen deelnemers een route afleggen naast verschillende artsen uit de regio. “De wandelconditie van de deelnemende dokters is uitstekend!” lacht Maggie. “Die zitten heus niet de hele dag, maar leggen juist kilometers af in het ziekenhuis.” Tijdens het wandelen is er ruimte voor socialiseren met de artsen. “Patiënten willen steeds meer betrokken zijn bij beslissingen in hun behandeling. Een activiteit als Loop met je dokter laat een heel andere kant zien van de arts en dat werkt barrière verlagend tot in de spreekkamer. Ook de arts ziet de patiënt van een kant die hij niet kent.”

“Loop met je dokter laat een heel andere kant zien van de arts en dat werkt barrière verlagend tot in de spreekkamer.”

Huilend over de finish

Deelnemers van alle leeftijden, voornamelijk uit Zuid-Limburg, gaan genieten van de mooie routes die zijn uitgestippeld in en rond Maastricht. Maggie kreeg al veel mooie reacties terug. “In 2018 kwam een vrouw huilend over de finish bij de vijf kilometer tocht. Ze heeft hartfalen en COPD en had hard getraind voor deze route. Tranen van ontroering dus! Inmiddels is zij een trouwe vrijwilliger en ambassadeur van Loop met je dokter. Hartverwarmend.”

Ook helpen?

Het verzamelde geld komt terecht in het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC+, waar klinisch onderzoek plaatsvindt door internationaal befaamde cardiologen. “Denk hierbij aan onderzoek naar plotse hartstilstand, de vrouwelijke vorm van hartfalen en boezemfibrilleren.” Ook gaat er een gedeelte naar reanimatieonderwijs aan middelbare scholieren in de regio. Voor Maggie is de dag al geslaagd als deelnemers geïnspireerd raken om meer te bewegen. “Ook hoop ik natuurlijk dat deze dag een lichtpuntje is in een tijd die voor veel mensen toch moeilijk is.” Wil je Loop met je dokter steunen, dan kun je tot 26 september een lot kopen via de website.

www.loopmetjedokter.nlLees ook