Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 15 december 2020

Harmonie KDO werkt hard om thuishonk gebruiksklaar te maken

Harmonie Kunst door Oefening, oftewel KDO, bestaat in 2021 120 jaar. Het muziekgezelschap viert dat jubileum op een nieuwe locatie. Al twee jaar heeft KDO de oude gymzaal van de Fons Olterdissenschool aan de Aureliushof op Daalhof in bezit en daar werkt men met man en macht om er een echte harmoniezaal van te maken. En tegelijkertijd wordt keurig bijgehouden of er nog jubilarissen zijn. Wat te denken van John Huskens; in vol harmonie-ornaat poseerde hij afgelopen zaterdag tussen zijn muziekvrienden die blijken ook talentvolle bouwvakkers te zijn. Van zijn achtenzestig levensjaren was hij 60 jaar saxofonist bij KDO! 

Na omzwervingen door diverse wijken binnen het bestaan, hoopt KDO een vaste stek te creëren op Daalhof. Omdat het nieuwe thuishonk nog lang niet klaar is voor gebruik, wordt er nu nog gerepeteerd in een oud schoolgebouw in de Gentiaanstraat op Mariaberg. Toch hoopt KDO op een zo kort mogelijke termijn aan de slag te kunnen in de nieuwe zaal. “Hopelijk wordt dit na vele omzwervingen het eindstation van de harmonie. We moeten echter nog flink wat geld bij elkaar verzamelen om alles goed en wel te kunnen verbouwen naar wat wij ervan willen maken. Alles wat je daarbij zelf kan doen, spaar je je al een hoop centen mee”, aldus voorzitter Francois Pletsers. Het nieuwe onderkomen mag van KDO best een multifunctioneel karakter krijgen. “Het moet tevens een zaal voor de buurt worden, waar ook andere verenigingen zich thuisvoelen of een buurtcomité kan vergaderen. We willen een goede band met de buurt krijgen. Zodra de mogelijkheden er zijn, afhankelijk van de verbouwing en corona, nodigen we inwoners ook uit voor een rondleiding.”

Nieuwe dirigent en jeugdinitiatieven

KDO heeft zo’n tachtig leden in het bestand, van wie 47 muzikant zijn. En er is een hoop jeugd. “Sinds kort heeft een groepje van onze jeugdleden zich samengepakt en een jeugdcommissie gevormd. Ik vind het nu al fantastisch met wat voor ideeën zij komen voor de vereniging. We zijn daarnaast ook een echte familieclub. Er zijn meerdere voorbeelden van leden, van wie familie ook is aangesloten bij KDO”, vertelt Pletsers. Al die leden, jong en oud, snakken inmiddels naar een uitvoering, die corona maar telkens in de weg zit. “We willen weer de straat op, met ons uniform door de buurt.” Zij krijgen in ieder geval te maken met een nieuwe dirigent als er na corona weer meer mogelijk is. De voormalige dirigent, Julio Domingo, heeft KDO inmiddels verlaten. “We hebben vijf gegadigden op het oog die allemaal een proefrepetitie mogen houden. Ergens in januari hakken we de knoop door en kiezen we de nieuwe dirigent”, aldus Pletsers. Het betreft hierbij een betaalde functie.

Jubilarissen

Pletsers baalt ervan dat de vereniging de in totaal negen jubilarissen die er dit jaar zijn bij KDO, nog niet fatsoenlijk in het zonnetje heeft kunnen zetten door de coronaperikelen. “Daar verzinnen we nog wel wat op wanneer het weer kan”, belooft de voorzitter. “Iedereen begrijpt dat ook en dat is geen probleem”, reageert John Huskens (68), één van die jubilarissen. Hij is liefst zestig jaar lid van KDO. Alsof het zo moest zijn, heeft de harmonie zich gevestigd in de wijk waar hij woont. “Ik heb een thuiswedstrijd nu”, lacht John, die vertelt dat het geen toeval is dat hij al zolang muziek maakt. “In onze familie is zo goed als iedereen, van generatie op generatie, actief als muzikant. En allemaal zonder te pushen. Ik bespeel al heel mijn leven de saxofoon.” Uiteraard heeft John door de jaren heen wel het nodige zien veranderen. “Er verandert een hoop qua mensen en ook qua mentaliteit. Ik vind dat als je bij een vereniging als deze gaat, je er de volle honderd procent voor moet gaan. De jeugd heeft echter meerdere hobby’s tegelijk tegenwoordig. Dan kun je een hobby niet fatsoenlijk volbrengen, vind ik.” Er zijn echter ook dingen die hetzelfde blijven. “Het plezier is nog even groot als vroeger. Het is leuk om te zien dat de oude generatie met wie ik vroeger altijd bij de vereniging ben opgetrokken er nog steeds is. Hier lopen de leden niet zo snel weg”, concludeert Huskens.Lees ook