Sandra Schols
TIM-verslaggever 14 februari 2020

Haren in de krul en een lekker drankje bij Cocktails & Coiffeurs

Het is een kapsalon én een cocktailbar ineen. Zelf noemt eigenaar Edin Rizvic (42)  het een hairclub. Samen met een team van creatieve en gepassioneerde zzp’ers opende hij kortgeleden de nieuwe ‘hang-out’ van Maastricht, Cocktails & Coiffeurs aan de Tongersestraat. Bezoekers kunnen hier terecht voor een hapje en een drankje, maar achter in de zaak kunnen ze ook plaatsnemen in de kappersstoel voor een knipbeurt, make up of een snelle touch-up.

Ondernemer pur sang

Edin, geboren in voormalig Joegoslavië en getogen in Maastricht, werkte jarenlang als accountmanager voor een groot kappersmerk. Na 12 jaar wilde hij iets anders en ging op zoek naar een nieuwe uitdaging. “Het idee voor onze eerste eigen zaak, Soup Solo, ontstond nadat ik samen met mijn vrouw een aflevering van Seinfeld had gekeken”, begint Edin zijn verhaal. “Ik ben een groot Seinfeld-fan en vond dat een geweldig idee. Maastricht had zoiets toen nog niet. Toen ik het idee opperde om zelf een soepbar te beginnen, verklaarde mijn vrouw me voor gek.” Het idee liet Edin niet meer los. Zijn enthousiasme werkte blijkbaar aanstekelijk, want uiteindelijk vond zijn vrouw het toch een goed idee. “We hebben drie jaar met veel plezier de soepbar in Maastricht gerund.”

Op zoek naar iets nieuws

Helaas voor Edin en zijn vrouw werd het pand, waar de zaak gevestigd was, verkocht. “We moesten weg en zijn op zoek gegaan naar een nieuw pand, maar dat bleek nog niet zo makkelijk”, blikt Edin terug. Uiteindelijk vonden Edin en zijn vrouw het huidige pand aan de Tongersestraat. “We waren direct enthousiast over het pand, maar eigenlijk was het te groot voor een kleine soepbar. We wilden dus een ander concept proberen. Dat werd Centrifuge, de wasbar. Voorin was, net zoals het nu is, de bar en achter in de zaak stonden wasmachines en drogers. Het werd een druk bezocht studentencafé dat we drie jaar hebben uitgebaat. De lange nachten en onregelmatige werktijden eiste echter veel van ons. Op den duur maakt het ons niet meer gelukkig. Toen zijn we verder gaan nadenken over wat we anders zouden willen doen. Op een avond dacht ik bij mijzelf; ik ga terug naar mijn roots. We maken in het achterste gedeelte van de zaak een kapsalon.”

Broedplaats voor creatieve ondernemers

Een verbouwing volgde en in november van het afgelopen jaar heropende Edin de zaak, dit keer met de naam Cocktails en Coiffeurs. “We hebben geen vaste mensen in dienst, maar hebben er bewust voor gekozen om zzp’ers (kleine zelfstandigen) bij ons de ruimte te geven om hun creativiteit te laten werken”, legt Edin het concept uit. “Op dit moment ontvangen drie kapsters en een visagiste dagelijks klanten in de zaak. Het zijn hun eigen klanten, maar ook mensen die onze hang-out voor het eerst ontdekken. Onze klantenkring is divers. Hoewel het concept bij het grote publiek nog moet landen, merken we steeds vaker dat niet studenten, toeristen én de lokale bewoners ons weten te vinden. Ze komen voor een  knipbeurt, make-up  of gewoon om lekker een drankje te drinken en een hapje te eten. Al het begin is moeilijk, maar we geloven erg in dit concept. Dit is echt ons ding!”Lees ook