Hans Moleman
TIM-verslaggever 4 april 2020

Hamsterwoede is weer voorbij

De hamsterwoede die Maastricht in maart even in de greep had lijkt voorbij. De schappen van de Jumbo en de Kruidvat in de Voltastraat zijn er getuige van: volop zeep, pasta, doperwten, brood, paracetamol. En toiletpapier natuurlijk -heel veel toiletpapier.

Goed nieuws uit het winkelschap: het toiletpapier is weer in ruime mate voorradig. Bij de Kruidvat in de Voltastraat, het winkelplein van Wittevrouwenveld, is vrijdag zelfs een complete berg wc-papier opgestapeld, midden in de winkel.

Alsof ze zeggen willen: zie al die rollen maar eens weg te krijgen, hardnekkige hamsteraars.

Voorraad

Het grote hamsteren is voorbij, leren bezoekjes aan filialen van Jumbo, AH, Plus, Jan Linders, Lidl, Aldi, Kruidvat en Etos in Maastricht in de eerste dagen van april. Waar half maart sommige schappen opeens leeg waren -vooral groenten in glas en blik, droge deegwaren, wc-papier, zeep, paracetamol en houdbare melk waren in trek- is de voorraad nu weer redelijk.

Het blijft een intrigerende kwestie waarom in tal van Maastrichtse huishoudens enkele weken terug het idee ontstond dat het hoog tijd was om flinke voorraad van het een en ander in te slaan. Waren het alarmerende, misleidende berichten op sociale media?

Mondjesmaat

Tekorten waren er feitelijk niet, maar die krijg je natuurlijk wel als opeens horden mensen hamstergedrag gaan vertonen. Dan kan het vak met potten doperwten-met-worteltjes zomaar even leeg raken.

Bij de Jumbo aan de Voltastraat zagen ze het met verbazing aan: opeens stonden er ’s ochtends vroeg klanten voor de deur die de kar gingen volladen met spullen die ze anders maar mondjesmaat zouden kopen.

“Ik vroeg in het begin wel eens, waarom koopt u zoveel”, vertelt een winkelmedewerkster. ‘We nemen het zekere voor het onzekere’, hoorde je mensen dan zeggen bij de kassa”.

Bonus

Van het winkelpersoneel is de afgelopen weken veel gevraagd. Het was hard werken, met soms moeilijke klanten, en wachten op betere bescherming. Die kwam er, al ging het vaak wel stapsgewijs -iedereen moest duidelijk nog wennen aan de nieuwe werkelijkheid.

Bij de supermarkt aan de Voltastraat staat nu een groot bord buiten, met een dankjewel aan de tientallen medewerkers die de winkel door de eerste weken van de coronatijd hebben geholpen.

“Dat hebben ze zeker verdiend”, zegt een vaste klant. “Ze doen het goed. Ik vind dat ze wel een bonus mogen krijgen”.

Plexiglas

De winkeliers hebben nuttige lessen getrokken uit de hamsterpiek aan het begin van de coronatijd. Bij de Jumbo is het toiletpapier nu tot nader order gerantsoeneerd tot twee pakken per persoon, bij de Kruidvat en de Etos is de paracetamol alleen nog verkrijgbaar bij de kassa -een verpakking per klant.

De winkels hebben zich ook op tal van andere manieren flexibel aan de coronatijd aangepast. Om het afstand bewaren te bevorderen zijn winkelkarren dan wel mandjes inmiddels verplicht, bij de kassa staan stopstrepen en hangt er plexiglas om het personeel te beschermen. Pinnen is verplicht geworden.

Sommige winkels hebben ook met dranghekken of stapels dozen vaste wandelroutes gemaakt, zodat klanten elkaar minder hoeven te passeren. De handvaten van de karren worden met een lapje afgewist, hier en daar kun je je handen even schoonmaken.

Groentenman

Ook kleinere winkels hebben inmiddels een zeker deurbeleid ingevoerd. Neem Yasar Market in Wittevrouwenveld. Bij de populaire groentenman is het normaal vaak een gezellige drukte binnen. Nu mogen er slechts enkele klanten per keer de winkel in.

Zo komt het dat er vrijdagmiddag een lange rij buiten op de stoep staat -iedereen zoals het hoort met een a twee meter tussenruimte. “Het is druk bij Yasar op straat”, roept een klant. ‘Maar we hebben geduld. De mango’s zijn in de aanbieding!”

Voor vragen over het coronavirus, ga naar het Steunpunt Corona op www.gemeentemaastricht.nl
Wilt u helpen of hebt u zelf hulp nodig? Bekijk alle (hulp)initiatieven en activiteiten op www.thuisinmaastricht.nl 


Lees ook