Jos Houben
Buurtreporter 25 november 2019

H. Petrus-Banden terug in Heer!

Eerst even een korte geschiedenis over de parochie van Heer: De Sint-Petrus’ Bandenkerk is vernoemd naar de Apostel Petrus, welke geboeid werd door Herodus. Na de bouw van deze kerk verscheen een stenen beeld op het naar hem genoemde Plein Sint Petrus Banden. Dat beeld heeft veel te verduren gehad. Door de weersinvloeden werd het aangezicht minder. Voetbal spelende jongeren konden niet bevroeden dat het hoofd niet bestand was tegen een ferme schop. Het hoofd viel en ‘herplakt’. Een ludiek verhaal doet de ronde dat enige jaren erna een vrijend koppeltje bij de sportzaal in een auto wat onrustig te keer ging. Daarbij werd de handrem per ongeluk ingedrukt, de auto liep achteruit tegen de sokkel en de Heilige Petrus viel door de achteruit. Einde oefening voor beiden. Het beeld lag in gruzelementen… het keerde niet meer terug.

 

Het vervolg
Het plein werd daarna, er was ooit een milieuperron, zandbank, sporthal en de zg. ‘trepkes’-woningen een groot hemelwater opvang bassin. De plannen, tekeningen, uitvoering heeft wat op zich laten wachten… maar er is nu flinke schot in die werkzaamheden. Eind dit jaar moet het gereed zijn. Het wordt dan omgedoopt tot Park ’t Vloot. Voor diegene die dit niet weten, ooit stroomde daar een bron, die ‘t Vloot heette.

Inkleding park
Binnen dit gebied, een straat is onttrokken aan het verkeer, het gebouw van de voormalige R.K. Huishoudschool (nu kinderopvang/scouting), vm. kleuterschool, hondenlosloopgebied, stonden er grote, dikke bomen, dit in de Sterre der Zee. Velen waren ziek en zijn gekapt. Eén boom staat nog fier overeind. Eén zieke markante stam is behouden gebleven. De buurt kon aangeven wat er mee kon gebeuren. Men koos voor een uitgezaagd kunstwerk. Het werd… de H. St. Petrus-Banden. Weliswaar is de stam aangetast, de weersinvloeden zullen de komende tijd ook hun invloed uiten, maar voorlopig is hij terug. De H. Petrus kijkt fier over het park ’t Vloot en naar de kerk van Heer. In de onderste lagen van die stam zijn enkele muzieknoten gegraveerd, die verwijzen naar het volkslied van Heer.

Het park ’t Vloot zal te zijner tijd officieel geopend worden. Maar ga nu al kijken hoe het gestalte krijgt in al zijn vormen. Struiken, bloemen, planten, speeltoestellen en bomen zullen het geheel divers, prachtig en mooi maken. Een kleurenpallet zal ieder jaargetijde van zich doen spreken én Heer behouden van hevige wateroverlast. In de rug van de H. Petrus zal ooit een vogel zijn nest vinden alwaar een nieuw leven begint, net zoals voor dit park ’t Vloot.Lees ook