Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 7 januari 2021

Grote stappen gemaakt rondom vrouwenvoetbal in Maastricht

Ondanks dat er door corona weinig georganiseerd kon worden voor spelende dames, is er het voorbije jaar toch een hoop veranderd voor het meidenvoetbal in Maastricht. Een eerder opgezet samenwerkingsverband op dit gebied, tussen de clubs RKHSV, Sportclub Jekerdal, VV Scharn en Leonidas-Wolder, heeft na een commissie inmiddels ook een stichting opgeleverd die het vrouwenvoetbal een boost moet geven wat betreft het aantal spelende dames en de kwaliteit ervan. Ook is er een Raad van Advies geformeerd met bekende namen.

Voorzitter Ger Beckers van de Stichting Vrouwenvoetbal Maastricht is in zijn nopjes met de ontwikkelingen. “We praten met een hoop partijen. Dan is het gewoon handig als je als officiële stichting binnenkomt. We willen bovendien professionaliseren. In de toekomst willen we voor meer inkomsten zorgen, via donateurs.” Hoewel de eerdergenoemde vier clubs aan de basis staan van de stichting en de al eerder ontstane commissie VoetbalMeidenMaastricht, staat de deur wagenwijd open voor andere verenigingen in Maastricht, die ook hopen het vrouwenvoetbal naar een hoger plan te tillen. “We zijn er niet alleen voor het damesvoetbal bij RKHSV, Jekerdal, Scharn en Leonidas. We willen het vrouwenvoetbal stadsbreed verbeteren.”

Aantal spelende dames

En dat het samenwerkingsverband, anderhalf jaar geleden opgezet, zijn vruchten kwantitatief afwerpt, blijkt wel uit de ledencijfers. De vier verenigingen hebben bij elkaar opgeteld meer spelende vrouwelijke voetballers dan vijf jaar terug. En dat terwijl de totaalcijfers van alle clubs in Maastricht bij elkaar, minder rooskleurig zijn. Er is in vergelijk met het ledenaantal in 2015 een neerwaartse spiraal geconstateerd en wat dat betreft genoeg werk aan de winkel in Maastricht, maar ook provinciaal, bemerkt Beckers, die de woorden van voormalig bondscoach Sarina Wiegman er nog maar eens bijhaalt. “De enige blinde vlek als het gaat om het betaald voetbal voor vrouwen in Nederland is Limburg.” Beckers heeft de stiekeme hoop dat er op termijn wellicht een damesprofteam in Maastricht ontstaat.

Adviescommissie

Inmiddels is er ook een Raad van Advies aan de stichting toegevoegd. Deze club van zeven kan vanuit verschillende perspectieven hulp bieden, een netwerk inschakelen en adviseren. Het betreft wethouder Vivianne Heijnen, letselschadeadvocaat Halime Celik, Leontien Mees, directeur van Maastricht Marketing, Helen Mertens (voorzitter Raad van Bestuur MUMC+), Fabienne Nijsten (presentator L1) en Nicole de Rouw, manager in het Zuyderland-ziekenhuis. Paul Penders, voormalig directeur van MVV, is de enige man in de Raad van Advies.

Nabije toekomst

De Stichting Vrouwenvoetbal Maastricht staat na alle ontwikkelingen op organisatorisch vlak te trappelen om ook de meiden weer voetballend aan het werk te zetten. Beckers hoopt dat de door corona afgelaste oefenduels tegen profclubs Racing Genk en Borussia Mönchengladbach in 2021 alsnog doorgang vinden. Deze profverenigingen zullen aantreden tegen een selectie van de beste meisjes van de vier bovengenoemde clubs, in de betreffende leeftijdscategorie. Ook een selectie van een Amerikaans college-team zal tegen de Maastrichtse dames aantreden. Daarnaast staan er wat oefentoernooitjes op de planning en een zogeheten ‘train de trainer-avond’, waarop ambassadeur van de commissie, Roger Reijners (voormalig bondscoach Oranje-vrouwen) een demo-training verzorgt. Maar alles laat zich, net als in de rest van het amateurvoetbal, afhangen van de situatie rondom corona.Lees ook