Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 4 mei 2020

‘Greun’ muzikale ode en terug naar het kerkhof met Maarten van den Berg

Sprak Koning Willem-Alexander in een surrealistische setting op de Dam in de hoofdstad van Nederland indrukwekkend over het verdedigen van onze democratische rechtsstaat; een klein uurtje eerder kregen de bewoners van zorgcentrum Larisa (het voormalige Klevarie) bezoek van het koperensemble van Harmonie Sint Petrus en Paulus (Wolder). Onder leiding van dirigent Matty Cilissen gaven de muzikanten op het terras en in de tuin van het zorgcentrum een muzikaal eerbetoon aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dat doet in deze slotreportage van Dodenherdenking Maastricht ook dichter Maarten van den Berg. Hij brengt ons nog een keer terug naar de Gemeentelijke Begraafplaats aan de Tongerseweg.

 

 

De Koning heeft gesproken. Zijn woorden dat we onze democratische rechtsstaat moeten ‘koesteren en verdedigen’ dreunen nog wel even na. Wellicht nog meer zijn uitspraken “Want alleen die biedt bescherming tegen willekeur en waanzin” en “Niet normaal maken wat niet normaal is”.

Was Koning Willem-Alexander op zijn best op een vrijwel lege dam; voor de ingang van Envida’s Larisa aan de Polvertorenstraat maakten muzikanten van ‘De Greune’ van Wolder hun wereldfaam nog maar eens waar.  Het kopersensemble van de WMC-wereldkampioenen 2017 waren gretig ingegaan op het verzoek van Larissa om op de dag van Dodenherdenking bij de ingang te komen musiceren. In de uren dat normaal Maastricht op het Herdenkingsplein alle oorlogsslachtoffers herdenkt, werd door de leden van Sint Petrus en Paulus onder leiding van Matty Cilissen drie nummers ten gehore gebracht. Na twee ingetogen ‘traditionals’  Great is thy Faithfulness (componist Willem M. Runyan) en Picardy Hymne bracht het ensemble het Wilhelmus. De 96-jarige mevrouw Bouwens – bewoonster van Larisa – wilde perse buiten zijn tijdens het optreden van de Wolderse muzikanten. Ze vond het prachtig. Dat niet alleen: bij het volkslied van Nederland zong ze uit volle borst mee.

Werden de officiële momenten in de vroege ochtend van 4 mei op respectievelijk het Koningsplein (door Provincie Limburg) en de Gemeentelijke Begraafplaats (door de stad Maastricht) gehouden; de avonduren werden het podium van ‘De Greune’ en hier op deze site van dichter Maarten van den Berg.  Op verzoek van stadsreporter Laurens Bouvrie klom hij in de late middag van deze nog lang tot de verbeelding sprekende Dodenherdenking in de pen; op geheel eigen wijze neemt hij ons nog een keer mee terug naar het Kerkhof aan de Tongerseweg:

4 mei Kerkhof Tongerseweg

Maandag hangt rillerig langs de rijen en nummers en namen; op de hoek van het pad stottert een een versleten datum hongerwinter naast een vers gedolven kuil.

Vijf Bomen later krimpt een foto in vocht op een scheefgezakte zuil; het verleden kent vergeten misverstanden en even veel geboden.

Verrader en held rusten hier eenvoudig in hetzelfde veld; vandaag wandel ik in stilte met de dodenLees ook