Hans Moleman
TIM-verslaggever 17 mei 2020

Grens bij Kanne weer zachtjes open

Fietsers en wandelaars kunnen in Kanne weer mondjesmaat een ijsje halen. De grens is officieel nog dicht, maar de blokkade loopt op de laatste benen. Verdwijnen begin juni de Belgische betonblokken, boomstammen en dranghekken?

Een zonnige namiddag, zaterdag 16 mei, op de grens met Kanne. Het is gezellig bij de betonblokken die de toegang tot het dorp versperren.

Maastrichtenaren die bij vrienden en vriendinnen in Belgie op bezoek zijn geweest praten nog wat na bij het hekwerk dat de Cannerweg nu al twee maanden afsluit. En daarna wandelen en fietsen ze moeiteloos de grens over.

Bermpad

De betonblokken en dranghekken staan er nog, maar de afzetting is niet zo straf als voorheen. Je kunt er via het bermpaadje langs -en de kans dat je in Kanne vervolgens op de bon wordt geslingerd is gering.

Het patrouillebusje van de rijkswacht laat zich nog maar zelden zien, zeggen inwoners van Kanne. “Een paar weken geleden was het nog streng, maar dat is nu gelukkig voorbij”.

Vrijdagmarkt

Het werd tijd ook, is de breed gedeelde opvatting op de grens. “We willen weer gewoon naar de markt in Maastricht kunnen”, zegt een inwoonster van Kanne.

Zeker nu de grote Maastrichter vrijdagmarkt met ingang van de derde week van mei weer in oude glorie gaat terugkeren. Met inachtneming van de afstandsregels van het coronatijdperk, natuurlijk. En menige Belgische bezoeker zal wellicht een mondkapje willen dragen.

Grensburgemeester

Wanneer de Belgische autoriteiten de grensblokkades bij Maastricht definitief verwijderen is nog ongewis. De druk op de politiek om het grensverkeer weer te normaliseren neemt elke week toe, maar tot dusverre wil de Nationale Veiligheidsraad in Brussel niet van wijken weten.

De Belgische grensburgemeesters hadden het liefst gezien dat er vanaf maandag 18 mei weer grensoverschrijdend bezoek binnen de kleine familiekring formeel toegestaan zou zijn. Maar het verzoek is vooralsnog niet ingewilligd. “We krijgen dit niet meer uitgelegd”, klinkt het volgens Belgische media bij de grensburgemeesters.

Cultuurverschil

In de praktijk is familie- en vriendenbezoek inmiddels al gaande, zie je in grensdorpen als Kanne. En ook gewone wandelaars en joggers die van de nieuwe rust in het Jekerdal genieten -er rijdt dankzij de betonblokken bijna geen auto meer over de Cannerweg- lopen met ‘n glimlach langs de barricades.

En er is medio mei geen Belg meer die dan snel de rijkswacht belt om de overtreders aan te geven -zoals in het begin van de coronatijd volgens een van de inwoners van Kanne nog gebeurde. “Mensen waren bang gemaakt. En Belgen zijn in dergelijke omstandigheden eerder gehoorzaam. Daar zie je een cultureel verschil met Nederland”.

Juni

Bij de Kanner barriere is beperkt grensverkeer eenvoudig: er is geen vaste politiepost. Dat is nog anders op de Tongerseweg en de Via Regia, waar van ’s ochtends vroeg tot in de avond wel Belgische dienders staan. Ook daar ziet men uit naar een eind van de controle.

“Ik hoop dat we binnenkort weer ons gewone werk kunnen hervatten”, zegt een van de tijdelijke grenswachters. Wanneer? “Er wordt gezegd dat het vanaf 8 juni zal zijn. Maar misschien ook al iets eerder”.

 Lees ook