Gouden jubileum Createurs Wintjens

op 14 maart 2018 door Algemene redactie

Aanstaande zondag 11 maart is het 50 jaar geleden dat onze bekende plaatsgenoot Ed Wintjens zijn herenkapperszaak startte aan de Ambyerstraat-Zuid 146 (voorheen Kerkstraat) in Amby. Ter gelegenheid van dit gouden jubileum zullen Ed, zoon Roger en dochter Peggy de klanten de komende weken speciale aandacht geven en verrassen met extra attenties.

Ed begon zijn loopbaan in 1960. Hij werd als leerling aangenomen bij kapper Vaessen aan Achter de Molens in Maastricht. Hij werd er deskundig opgeleid en kon daardoor zijn kappersdiploma halen aan de vakschool in Maastricht. In 1964 werd Ed onder de wapenen geroepen door de Nederlandse Staat. Ed diende liefst 14 maanden als marinier in Curacao. Na zijn verplichte diensttijd – in 1967 – werkte Ed anderhalf jaar bij kapperszaak van Elferen aan de Frankenstraat in Maastricht. Bij Ed begon het zelfstandig ondernemerschap te kriebelen. In maart 1968 kon Ed een mooie ruimte huren in het voormalig postkantoor van Amby aan de Kerkstraat. Deze ruimte werd omgetoverd in een eigentijdse herenkapperszaak waar hij op maandag 11 maart zijn eerste klanten ontving. Hij was uitermate tevreden over de aanwas van zijn klantenkring. Na de eerste goede jaren ontstonden door de langere haardracht de magere jaren, de zogenaamde Beatle-jaren. Klanten die voorheen zich eenmaal per maand lieten knippen kwamen maar een keer in de vier maanden. Financieel ging het daardoor iets minder.

In de loop der jaren heeft Ed in binnen- en buitenland talrijke cursussen gevolgd om de veranderende haarmode te volgen. Ook nam hij deel aan shows en beurzen om zijn zaak meer bekendheid te geven, onder andere Alles voor Eva, Scala Valkenburg (The Walkers) en MECC. De magere jaren ’70 gingen voorbij en Ed zijn zaak groeide zodanig dat zijn inmiddels overleden echtgenote Josien in de zaak kwam helpen. In 1988 kwam zijn toen 19-jarige zoon Roger in de zaak en vijf jaar later dochter Peggy. Samen met Roger en Peggy heeft Ed in 2000 een vennootschap onder firma (V.O.F) opgericht. De zaak heeft daarna een metamorfose ondergaan. Niet alleen heren maar ook dames kunnen sindsdien terecht bij Créateurs Wintjens. In de loop van die 50 jaar heeft Ed ook veel huilende Ambyse kinderen, vergezeld door de ouders, in zijn kappersstoel gehad. De huilende kinderen van toen zijn nu volwassen dames en heren, die nu ook weer met hun kinderen naar de zaak komen.

In zijn spaarzame vrije tijd heeft Ed veel voor de Ambyse gemeenschap betekend. Hij is nog steeds lid van R.K.A.S.V., mede-oprichter van de plaatselijke ondernemersvereniging O.V.A. en lid van carnavalsvereniging de Sjlaabök. In 1969, het jaar van de overvloedige sneeuwval, was hij zelfs prins. Ook nam hij deel aan de carnavalszittingen. Nu maakt Ed nog deel uit van prinsengarde van de Sjlaaibök en is hij al vanaf 1989 lid van de bekende Maastrichtse clochards. De Maastrichtse optocht wordt door deze groep, die veel carnavaleske activiteiten opluistert, nooit overgeslagen. Op dit moment heeft Ed in verband met zijn gezondheid een stapje teruggedaan. Hij doet de zaken op de achtergrond en laat het alsmaar veranderende haarmodebeeld over aan zijn dochter Peggy en zoon Roger die inmiddels vanwege hun vakbekwaamheid grote bekendheid genieten in Amby en omstreken.

Bron: Amyer Praot