Gouden Heilige Servaas schittert in de zon

op 8 juni 2018 door Isabelle Woudsma Buurtreporter

Alle kledij is afgestemd op de verschillende historische thema’s, waardoor op het eerste gezicht alleen het straatasfalt nog verraadt dat we in de 21e eeuw leven.

De 55ste Heiligdomsvaart, het religieuze festival dat eens per zeven jaar in Maastricht wordt gehouden, telt deze editie in 2018 maar liefst 175.000 bezoekers: vergelijkbaar met 2011. De bedevaart rond de Heilige Servaas met als thema ‘Doe goed en zie niet om’, toont het geloof puur waarvoor het bedoeld is. Als teken van eenheid, inspiratie, rust en harmonie.

Tijdens de ommegang van afgelopen zondag 3 juni zien we deelnemers uit alle culturen. Er is een grote variatie: van plaatselijke fanfares tot Afrikaanse koren en middeleeuwse luitspelers. Terwijl jong en oud het schouwspel bekijkt vanaf de zijlijn, worden zwierige vendelzwaaiers gevolgd door statische treurmarsen. Kleine loopgroepen vertegenwoordigen historische figuren en wisselen af met grotere wagens waarop taferelen uit het oude en nieuwe testament worden uitgebeeld. Relikwieën worden respectvol gedragen en getoond aan het publiek met toepasselijke zang en muziek. Het voelt als een reis in de tijd, alsof je even terug kan kijken naar hoe men er vroeger uitzag.

De sfeer is gemoedelijk en er heerst een respectvolle stilte vanuit de toeschouwers. Het massaal toegestroomde publiek is kleurrijk, ingetogen, maar vooral geduldig. Want wie zondagmiddag geen plaatsje op een van de tribunes heeft weten te bemachtigen, moet wel een paar uur staan in de warme zon. De gouden ‘Heilige Servaas’ die de stoet uiteindelijk zou afsluiten, schittert voor het laatst in het zonlicht, voor de komende zeven jaar.

 

  

 

  

  

  

 

   

Tradities in leven houden, ook dat is iets voor een buurtreporter.
Doe mee en deel jouw kijk op de wijk! 


Ontdek jouw buurt

Kies jouw buurt op de kaart

Laatste berichten