Sandra Schols
TIM-verslaggever 23 november 2018

Goed gekleed op sollicitatiegesprek dankzij Dress for Success

Mannen en vrouwen op weg helpen naar economische onafhankelijkheid. Dat is het doel van Dress for Success. In Maastricht kunnen personen met een minimuminkomen in de winkel aan de Voltastraat in Witte Vrouwenveld terecht voor een set kleding om goed voorbereid en representatief voor de dag te komen tijdens een sollicitatiegesprek. 

Het concept Dress for Success werd in 1997 bedacht in Amerika en was het bedoeld om zwarte vrouwen, in een financieel lastige situatie, weer op weg te helpen. In Nederland zijn ook mannen welkom. Inmiddels is het concept uitgerold in 24 landen met ruim 150 winkels over de hele wereld. In Nederland zijn tien vestigingen. De winkel in Maastricht bedient mensen uit héél Limburg.

Weg uit de spiraal van afhankelijkheid

Dress for Success Maastricht werd in 2013 opgericht. “Dat was een initiatief van een van de vrijwilligsters die sinds kort haar werk, vanwege gezondheidsredenen, heeft overgedragen” legt bestuurslid Therese Corbeij uit. “Sinds 2016 hebben we alle certificaten en zijn we officieel lid van de community wereldwijd. Er worden vanuit de stichting strikte richtlijnen vastgesteld.” In Maastricht werden er het afgelopen jaar ruim 80 mensen geholpen aan een mooie set kleding alvorens ze naar een sollicitatiegesprek gingen, op weg naar economische onafhankelijkheid. “Maar dat zijn er eigenlijk nog veel te weinig”, aldus Therese. “We zouden graag zien dat er nog meer mensen bij ons langskomen, maar soms spelen schaamte en onwetendheid een grote rol. Wij baten een winkel uit waar mensen gratis advies en kleding kunnen krijgen. Daaraan zijn weinig tot geen regels verbonden, leeftijd speelt geen rol. Wel moet men (uiteraard) kunnen aantonen dat ze, vanwege een smalle beurs, zelf de middelen niet hebben. Ook werken we nauw samen met instanties die mensen begeleiden. Zo komen de klanten ook vaak bij ons terecht. Het hele idee achter dit concept is; Mensen weer op weg helpen. Weg uit die spiraal van afhankelijkheid.” 

Een kopje koffie en een flinke dosis aandacht

Naast de nodige aandacht voor styling en kledingadvies is er ook veel aandacht voor de persoon zelf. “Onze vrijwilligers staan altijd klaar met raad en daad”, aldus Therese. “We merken heel vaak dat mensen het prettig vinden om hun verhaal te kunnen doen. Wij hebben ontzettend dankbare klanten. Als ze een eerste sollicitatiegesprek hebben gehad en ‘door’ zijn naar de volgende ronde, kunnen ze nogmaals bij ons komen om een aanvulling te krijgen op de eerder gekregen set kleding. Wij zorgen er op die manier voor dat ze ook bij dat tweede gesprek weer goed voor de dag komen. Als ze uiteindelijk de baan krijgen, kunnen ze nogmaals terugkomen voor een aanvulling. Dit om de eerste maand (in ieder geval tot het eerste loon) door te komen.” 

Vrijwilligers en donateurs met een groot hart

De winkel is twee ochtenden per week te bezoeken (op maandag en donderdag), maar klanten die last-minute zijn uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek kunnen contact opnemen met de vrijwilligers voor een afspraak buiten openingstijden. “Onze vrijwilligers zijn mensen met een ontzettend groot hart. De kleding krijgen wij van particulieren en vrijgevige bedrijven. De kleding die bij ons binnenkomt moet voldoen aan twee eisen. Het moet schoon zijn (gewassen) en nog goed bruikbaar voor een (eventuele) tweede ronde. Daarnaast krijgen we ook veel nieuwe kleding van gulle ondernemers. We moeten als stichting onze eigen broek ophouden, onafhankelijk zijn. We mogen wel rekenen op wat subsidies vanuit diverse fondsen. Met die gelden hopen we nog heel lang dit bijzonder mooie werk te kunnen blijven doen.”

De winkel van Dress for Success is geopend op maandag en donderdagochtend van 10.00 – 13.00 uur en (op afspraak)  op dinsdagmiddag van 14.00 -17.00 uur.

Wilt u kleding doneren? Bel dan eerst even. Telefoon: 06-15548926. 

Kijk voor meer info op: www.dressforsuccess.nl Lees ook