Sandra Schols
TIM-verslaggever 16 november 2019

Glutenvrije Piet maakt het feest voor alle kinderen compleet

Sinterklaas is weer in het land! Een groot feest voor de allerkleinste inwoners van onze hoofdstad, behalve als je door ziekte een strikt glutenvrij dieet moet volgen. In Nederland zijn er ruim 10.000 kinderen* die om deze reden dus niet zomaar een kruidnoot kunnen eten. En dat is, vooral in deze tijd van het jaar, natuurlijk moeilijk te verkroppen. Tijd voor actie dus, vond de Nederlandse Coeliakie vereniging (NCV). Tijdens de intocht van Sinterklaas in Maastricht liepen er voor het tweede jaar op rij Glutenvrije Pieten mee. 

Ouders van kinderen met Coeliakie (intolerantie voor gluten) konden van tevoren een vlaggetje en een mooie tekening downloaden op de website van de NCV. Dankzij het vlaggetje weten de Glutenvrije Pieten welke kinderen glutenintolerant zijn. Deze kinderen krijgen dan glutenvrije, lactosevrije, melkvrije of tarwevrije kruidnoten toegestopt. 

Piet met verstand van zaken 

De Glutenvrije Pieten hebben allemaal verstand van gluten(-intolerantie) en kruisbesmetting. Het is dan ook van groot belang dat de kruidnoten goed bewaakt worden. Het Sinterklaasfeest is voor alle kinderen! Om die reden is de NCV vorig jaar gestart met de Glutenvrije Piet. Dit jaar werden er 9000 zakjes kruidnoten verdeeld over 179 woonplaatsen. Ook in Maastricht is er een groot percentage kinderen die om bovengenoemde redenen eerder niet volop konden genieten van het Sinterklaasfeest. Deze kinderen kunnen heel erg ziek worden als ze iets verkeerds eten. Niet alleen ontzettend lastig voor de kinderen zelf, maar ook moeilijk voor ouders en/of verzorgers. 

Moeilijk uit te leggen

Corine (die om privacyredenen enkel haar voornaam wil noemen) is blij met het initiatief van het NCV. Haar dochter Indie (6) is Glutenintolerant en belandde in het verleden al meer dan eens in het ziekenhuis omdat ze iets verkeerds gegeten had. “Indie was nog maar klein toen we ontdekte dat ze intolerant voor gluten was”, aldus Corine. “Ze was vaak heel erg oncomfortabel. Ze werd een keer zo ziek dat we op de eerste eerste hulp terechtkwamen. Na diverse onderzoeken kwamen we erachter.” Indie kan inmiddels, met een heel strikt dieet, prima leven met haar ziekte. “Nu gaat het gelukkig heel goed met haar, maar ze heeft ook een periode gehad dat ze, ondanks de strikte regels en onze waarschuwingen, toch iets in haar mond stopte wat ze eigenlijk niet kon verdragen. Daar was ze dan een aantal dagen weer heel ziek van. Indie heeft het een periode heel erg moeilijk gehad. Vooral op school of bij vriendjes en vriendinnetjes thuis was het soms moeilijk om de verleiding te weerstaan. Ze snapte soms gewoon niet goed waarom zij die lekkere dingen niet zomaar mocht pakken.” 

Onvergetelijke ervaring 

Indie stond ook zaterdag weer langs de kant om Sinterklaas te verwelkomen “Voorheen keken we altijd op tv. Dan kreeg ze ook iets lekkers, maar dat was toch altijd anders. Vorig jaar zijn we voor het eerst naar de intocht in de stad geweest. Omdat het zo druk was, waren we bang dat we de Glutenvrije Piet zouden missen, maar Indie had hem al snel in de gaten. Ze kreeg een zakje pepernoten en die blik in haar ogen zullen we niet snel meer vergeten. Ze was zo blij en trots. Eindelijk kon zij ook ‘gewoon’ meedoen.”

Meer informatie over de NCV? Klik dan hier. 

(*bron: NCV)

Foto’s Laurens Bouvrie

 Lees ook