Meyke Houben
7 juni 2019

‘Glostel’ voor de bewuste reiziger

Op 1 juli opent LBG Hotels The Green Elephant in vier monumentale panden aan de St. Maartenslaan en aan de Alexander Battalaan. Geen hotel, geen hostel, maar een ‘glostel’. Het idee is afkomstig van Debbie Pool. Voordat iedereen tijdens de Dag van de Architectuur op 15 juni een kijkje kan nemen, verklapt zij alvast wat we ons bij een glostel moeten voorstellen.

Waarin onderscheidt het hotel zich van andere hotels in de stad?

“The Green Elephant is het zesde hotelconcept van LBG hotels, dat weer revolutionair anders is dan de vorige vijf. Met dit concept richten we ons op een specifieke doelgroep. The Green Elephant is een ‘glamorous hostel’, bedoeld voor een nieuw soort reiziger – de zogenaamde digital nomad – die bewust, verantwoord en gezond leven belangrijk vindt en deze leefwijze ook op reis nastreeft.”

Wat was het uitgangspunt bij het ontwerp voor The Green Elephant?

“Bij de herbestemming is de structuur van de bestaande panden zoveel mogelijk behouden. De nieuwe aanbouw, met sanitair, volgt de contouren van de oorspronkelijke bouw. De stadstuin vormt het groene hart tussen de gebouwen.”

Op welke manier is bij de inrichting van het hotel rekening gehouden met de doelgroep?

“Het glostel staat volledig in het teken van wellbeing. Er zijn kamers, privé of gedeeld, voor 2, 4 of 6 personen. Ook hebben we Tiny Dream Houses, vrij in de ruimte geplaatste cabines met een compacte hotelkamer erin, voor 2 of 4 personen. En er is een groene oase met 14 stapelbedden, waar je optimale privacy hebt, maar ook kunt socializen. Gasten maken gebruik van badhuizen of ensuite badkamers. Onderdeel van het concept zijn een grote stadstuin (Urban Forest) en een wellness area met sauna’s, hammam en massageruimte. In het restaurant staat gezond eten op het menu, waaronder veganistische gerechten. Zelf koken is ook mogelijk. Een meditatieruimte, fitness, wasmachines en drogers en co-working spaces maken de faciliteiten compleet. Zo creëren we een plek met alle faciliteiten voor een gezonde levensstijl, waar de bewuste wereldreiziger zich thuis voelt en tot rust komt.”

Hoe hebben jouw persoonlijke ervaringen bijgedragen aan het concept voor dit ‘glostel’?

“Ik heb zelf veel gereisd en vaak in hostels geslapen. Van de ene kant gezellig, omdat je er snel contacten legt, van de andere kant niet altijd even comfortabel en schoon. Daarnaast ga ik vaak naar muziekfestivals. Ik hou van de ontspannen sfeer op festivalcampings, waar privacy en socializen hand in hand gaan. Dat zette me aan het denken. Ik ging op onderzoek uit en ontdekte het Quality of Life-model van Felce & Perry, dat vijf waarden voor welzijn (geluksgevoel) definieert. Zo ontstond het idee voor een hostel waar wellbeing, een sterk communitygevoel en gezond en verantwoord leven hand in hand gaan.”

The Green Elephant is een van de vele gebouwen die tijdens de Dag van de Architectuur op 15 juni kunnen worden bezocht. Kijk voor een overzicht en de tijdstippen van rondleidingen op thuisinmaastricht.nl/dag-van-de-architectuur.Lees ook