Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 10 mei 2020

Genieten van de ondergaande zon en elkaar; corona heeft geen vat op verliefdheid

Nog geen terrassen; wel een mooie zomeravond. Wat doe je dan als jong verliefd stel? Dan ga je bijvoorbeeld aan de westkant van de Sint Pietersberg genieten van een mooie zonsondergang. Het mooie Jekerdal aan de voeten, de Apostelhoeve en de televisietoren als landmark. Fraai. Maar de liefde voor elkaar bekroon je toch het liefst – ook, misschien wel vooral in een tijd die de toekomst van jongeren enigszins ongewist maakt – door een zoen met de zon als enige getuige. Maar dat lijkt maar zo.

Wie zaterdagavond op de Sint Pietersberg verkeerde en net onder een steen vandaan was gekropen, zou niet beter weten dat het een dag midden zomer zou zijn. Rond een uur of negen is de temperatuur meer dan aangenaam en de zon is bezig aan de laatste minuten van een lange werkdag. Alweer. Op de berg lijkt het niet alleen zomer; net zo zeer wijst er niets op dat de corona-crisis ons leven al bijna drie maanden lang voor een groot deel bepaald. De Sint Pietersberg wordt deze avond vooral bezocht door jongeren. Op het plateau zelf wordt een balletje getrapt, gepicknickt of gewandeld. Vier Duitse studenten spelen een spel met blokjes. Iets cricket- of blokjes-omver-schieten-achtigs maar dan zonder bal. De sfeer is ontspannen en neen van roekeloos dicht op elkaar zijn is geen sprake. 

Dat geldt ook voor de helling aan de westkant. Het verliefde Maastrichtse stelletje zit op het bankje met dat wondermooie uitzicht op het Jekerdal. Maar het is niet alleen. Links en rechts zitten tientallen andere jonge lieden. Ook hier valt op dat het vrijwel allemaal duo’s zijn en hier en daar een groepje van drie personen. Indien een videoclip van deze 9-mei taferelen op het hoogste punt van Maastricht zouden zijn gefilmd (sorry, hoogste natuurlijke punt, De Observant is hoger, maar wel kunstmatig) kan ideaal worden gebruikt om de klassieker Perfect Day van Lou Reed te ondersteunen. Ja, de corona-crisis is nog lang niet weg; neen, dat wil niet zeggen dat zij gezond en wel door het leven mogen gaan niet zo nu en dan – met beleid – mogen genieten van een mooie zomerse dag ergens halverwege mei 2020. 

Noot van de schrijver:  het gefotografeerde stel kent elkaar al langere tijd. Lees ook