Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 17 januari 2021

‘Gein benkelek momint’: wel melancholie op de Markt en ‘sjariteit’ bij de Mestreechter Geis

Neen het was geen toeval. Thuis in Maastricht fotograaf Laurens Bouvrie had Luc van Lijf en eega Jolien Linssen gevraagd om naar de Markt te komen. De stadsprins 2020 is de eerste ‘hoeglöstigheid’ van na de Tweede Wereldoorlog en van CV De Tempeleers die geen – directe – opvolger heeft. Met de Vastelaovendsvlag in top van het Maastrichtse stadhuis poseerde het tweetal met dochter Doris op het plein dat het dit jaar moet stellen zonder ‘benkelek momint’. Immers ook carnaval zal een jaartje moeten worden overgeslagen. Maar met beleid wordt roed, geel en greun dezer dagen toch gedragen. Vooral – zo lieten De Trekkers zaterdag bij de Mestreechter Geis – om te laten zien dat Vastelaovend niet alleen lol en plezeer is maar ook sjariteit!

Liepen afgevaardigden van De Tempeleers zondagavond mee in de voettocht Het Stille Licht, een initiatief van John Eijssen van de Cellebroederskapel; toch heel wat Maastrichtenaren waren eerder die zondag op de Markt te zien. Het kostte weinig moeite om de ‘melancholie’ bij de passanten te voelen. Velen waren namelijk toch naar de plek gekomen waar in normale omstandigheden door luidsprekers talloze malen het “Noe, Noe geit ’t gebäöre“, zou hebben geklonken. Die woorden en het niet te beschrijven benkelek momint gevoel zijn twee van de vele pijlers waarop de middag van het oetrope vaan de hoege hoeglöstigheid is gebaseerd. De aanwezigen moesten het doen met sjoen naobedach (herinnineringen) van aander jaore en de grote hoop dat in 2022 weer een prins onder het mombakkes verschijnt en zich presenteert van Groete Oonbekinde tot Stadsprins.

Die hoop sprak ook Luc van Lijf zondagmiddag rond de klok van drie uur uit. Net zoals zijn ampa Math van Lijf , die in 1969 voor eeuwig de snieprins werd, weet ook Luc dat hij niet alleen later wordt herinnerd als een schitterende prins; de oprechte Mestreechter Vastelaovendvierder zal tot in lengte van jaren ook weten dat prins Luc d’n Twiede de hoeglöstigheid waor zoonder opvolger. “Ik wil toch nog wel even benadrukken dat ik hier deze zondag toch veel liever had gestaan om met al die duizenden Maastrichtenaren mijn opvolger te begroeten.” Zo ver kwam het dus niet. Wel was er de ontmoeting met zijn voorganger. Net zoals het gezin van Lijf was ook het prinsenpaar van 2019 naar de Markt gekomen. Armand en Kim Peereboom en zoontje Funs konden de drang niet weerstaan om toch ‘eve nao hunne Merret te goon’.

Geen carnaval betekent overigens niet dat de stad dezer weken nooit roed, geel en greun kleurt. Op het stadhuis en tal van andere locaties wapperde ’t sjitterende veendel dat symbool staat voor de Mestreechter Vastelaovend. En zaterdagmiddag zagen we bij de Mestreechter Geis zowaar twee met die driekleur getooide mannen. Het waren bestuursleden van de onvolprezen festiviteiten vereniging De Trekkers. Geen carnaval, wel hun traditionele spengske is dezer maanden volop te koop. En net zoals andere jaren, alleen nu bescheiden en op afstand, overhandigde de vereniging haar jaarlijkse sjariteite check. De symboliek van het bedrag spatte van de cheque. Vertegenwoordigers van Samewèrrekende Mestreechter Vastelaovesvereineginge – SMV – waren maar al te blij met deze geste. Extra inkomsten kan SMV wel gebruiken. Een van hun belangrijkste inkomstenbronnen, ’t Mestreechter Vastelaovendsleedjes Konkoer, werd eind verleden jaar niet meer dan een televisieaangelegenheid.Lees ook