Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 10 januari 2021

Geen sneeuw; dan maar genieten van Jeker en meeuwen in de mist

Dus toch niet. In ieder geval niet om voor de eeuwigheid vast te leggen. Maastricht bleef sneeuwvrij. In deze tijden zonder horeca-vertier en een agenda zonder evenementen kijken we uit naar alternatief plezier. Het is januari, een pak sneeuw kan dan al snel ‘het feestje van de maand worden’. De eerste reeële kans op sneeuwpret ging aan de Maastrichtenaren voorbij. Dus bleef wandelen wederom stevig op de eerste plaats staan van de Top 10 Tijdverdrijf. Wie zaterdag een ommetje maakte in de stadsnatuur of in de buitengebieden kon toch extra genieten van een ander fenomeen. Laurens Bouvrie genoot in ieder geval van de impressionistische indrukken die mist creëert, vooral in de omgeving van water. En dan biedt ons aller Jeker tal van mogelijkheden.

Onderschat De Jeker niet. Het kleine broertje van de Maas is eeuwenlang van groot belang geweest voor zowel economisch Maastricht en als vestingstad. In talloze boeken, naslagwerken en internet-artikelen kun je de importantie die het riviertje voor de stad betekende terugvinden. Het in Lens Saint Servais (ongeveer 65 kilometer ten zuidwesten van Maastricht) beginnend beekje is evenwel net zo belangrijk voor de Maastrichtse natuur en de looks van vooral het zuidelijke deel van de stad. Aan het riviertje, gezegend met tal van namen Geer, Jaer, Djer, Jecora, Jeker en Eker, heeft de stad haar unieke Jekerdal te danken. Het geeft de stad, ingebed tussen Sint Pietersberg en Cannerberg en Louwberg, een van de mooiste valleien van Nederland; in ieder geval kent geen enkele stad in ons land een dergelijk prachtig landschap tot stand gebracht door wat misschien sommige mensen een ‘riviertje van niks’. 

Juist deze Jeker is niet zelden een van de hoofdrolspelers bij bijzondere weersomstandigheden. Bij veel regen kan het vervaarlijk kolken. Vanaf De Reek tot bij het Pesthuys toont het dan haar kracht door het aanwezige verval. Maar bij mooi weer en momenten van windstilte staat het riviertje op tal van plekken in de stad maar ook tussen stadskern en Belgische grens garant voor idyllische beelden. 

Thuis in Maastricht fotograaf heeft de Jeker hoog in het vaandel van favoriete fotolocaties staan. En niet zoals bij andere mooie objecten blijft zijn horizon beperkt tot een plek. Het riviertje biedt kilometers lang unieke mogelijkheden om de ogen en andere zintuigen te laten genieten. Afgelopen zaterdag toog uw stadschroniqueur naar De Roode Brug. Gokkend dat de mist daar, tussen Sint Pieterstraat en Henri Hermanspark, met een wazig uitzicht op het Nieuwenhofpoortje, op zijn mooist zou zijn, werd hij meer dan beloond. Inderdaad was de mist net niet te dik. Het romantische bruggetje bij het voormalige hertenkamp was net te zien. De Jeker ‘dampte’ prachtig. En als bonus kwam hij terecht in ‘het oog van een korte maar krachtige meeuwenstorm‘. Daarna was het voor de fotograaf nog een keer nagenieten bij het zien van de fotoresultaten.  Lees ook