Sandra Schols
TIM-verslaggever 30 maart 2020

Geen Maastrichtse markt, wel de verse producten in huis

Waar normaliter op woensdag, vrijdag en zaterdag de luide stemmen van de Maastrichtse marktkooplieden klinken, blijft het nu al twee weken akelig stil op de markt in Maastricht. Door het corona-virus zijn grote evenementen of activiteiten, waar grote groepen mensen samenkomen, niet meer geoorloofd. Ondernemers bedenken creatieve oplossingen om particulieren toch in hun eerste levensbehoefte te blijven voorzien. Zo ook Hennie Vroegop, beter bekend als ‘De Bananenboxer’. 

Ondanks dat Hennie en zijn vrouw de ernst van de situatie wel inzagen, kwam het besluit om de weekmarkten af te gelasten, als een donderslag bij heldere hemel. “We schrokken ons kapot en heel even wisten we niet wat we moesten doen. We hebben er echt om gehuild”, geeft Hennie eerlijk toe. “We waren bang dat dit voor ons het einde zou betekenen, maar direct daarna besefte we dat we door moesten. We hebben een belangrijke missie en dat is mensen gezond te laten eten.”

Samen sterk 

Hennie en zijn vrouw bedachten midden in de nacht nog een nieuw plan en gingen aan de slag met de webshop. “We zijn boxen gaan samenstellen voor groente en fruit. Daarna hebben we alles dusdanig aangepast dat mensen gewoon bij ons hun bestellingen kunnen doorgeven. Die bestellingen kunnen opgehaald worden bij ons eigen pick-up point in Maasmechelen, maar we rijden ook enkele keren per week uit om bestellingen te leveren. We leveren vooralsnog in Maastricht, Roermond en Lanaken. Wij stellen boxen met groente en fruit samen die de mensen bij ons kunnen bestellen. Betalen gaat veilig en snel online. Wij zorgen er vervolgens voor dat de boxen, volgens de richtlijnen van het RIVM, gevuld en bezorgd worden.” Het team van 18 medewerkers werkt nu elke dag keihard om de bestelde boxen bij de mensen thuis te krijgen. “Nu de horeca veel minder groente en fruit afneemt dan normaal, blijven heel veel producten liggen. Wij proberen zoveel mogelijk producten in te kopen die ‘over’ zijn. Zo kunnen we onze klanten de beste producten leveren én we voorkomen voedselverspilling.”

Pick up point 

Er is veel behoefte aan verse groente en fruit. “Heel veel mensen, die normaliter hun boodschappen halen op de markt, kiezen er nu voor om hun producten thuis te laten bezorgen”, legt Hennie uit. “Veel mensen kunnen of durven de deur niet meer uit en willen graag gebruik maken van onze bezorgservice. We hopen deze snel te kunnen uitbreiden, want de vraag is groot.” Hennie en zijn vrouw zien naast veel vaste klanten ook vrijwilligers die voor familie, vrienden en zelfs vreemden die hulpbehoevend zijn, de groente- en fruitboxen komen ophalen of bestellen. “Dat vind ik heel erg bijzonder om te zien, dat in tijden van crisis we echt voor elkaar willen zorgen.” Om zoveel mogelijk mensen te kunnen blijven voorzien, is Hennie dringend op zoek naar pick-up points in Geleen, Heerlen en Roermond. “Hierbij denken we aan bijvoorbeeld een bakker of slager waar wij onze boxen voor een korte periode kunnen stallen. Dit zijn boxen, besteld en betaald door particulieren, ze worden enkel opgehaald bij de plaatselijke bakker of slager. Zo willen we de lokale ondernemers ook een beetje proberen te steunen. De winst die onder aan de streep overblijft doneren wij aan die ondernemer. Zo proberen ook wij iedereen te blijven helpen. Het zijn bizarre tijden, maar samen slaan we ons er doorheen.” Lees ook