Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 12 augustus 2019

Gedroomd RSM Wealer Ronde podium; dreigend regenweer, toch veel publiek

De nieuwe naam voor het jaarlijkse wielercriterium in de binnenstad van Maastricht en de verplaatsing van woensdag naar vrijdag leek geen garantie voor een ‘droog weer editie’. Lang bleven donkere wolken dreigend boven het RSM Wealer Ronde parcours hangen. Maar zie daar: de koers van de dames verliep nagenoeg droog en na nog een regenbuitje rond de klok van acht uur vrijdagavond kon een avondje stappen met wielervermaak zonder paraplu’s worden volbracht. Was u ook van de partij en zag de aimabele Waal Philippe Gilbert als eerste over de meet komen?

Een criterium wordt niet voor niets ook wel een kermiskoers genoemd. Toch in ieder geval in vroeger jaren. Voor veel profwielrenners is een of meer avondjes fietsen ‘ rond de kerk’ het ophalen van een dikke welverdiende fooi na een voorjaar en zomer lang hard koersen. Het merendeel van het publiek ziet in een criterium vooral een uitstekende gelegenheid om met vrienden een avondje te gaan stappen. Een kleinere groep toeschouwers is een fanatiek deel van de aanhang van wielrenners als Philippe Gilbert. En dat is meer dan mooi om te zien en te horen. Zo bleek vrijdagavond maar weer eens tijdens het huldigen van winnaar Philippe Gilbert op de Kesselkade/Maaspromenade.

Ze moeten wel gedacht hebben: “Nondeju dat höbbe veer weer”. De bestuursleden en talrijke vrijwilligers van de RSM Wealer Ronde zagen vanaf vrijdagochtend op alle radarbeelden van alle weerstations vooral heel veel kans op regen. De eerste editie van de RSM Wealer Challenge – vrijdagmiddag op en rondom de Sint Pietersberg – hield het nog redelijk droog. Maar na de avond toe werd de kans op stevige buien steeds groter. En tegen vijf uur was het inderdaad zo ver. De vraag toen was: hoe lang gaat dit duren? De Maastrichtse wielerronde heeft een rijke geschiedenis wat betreft regenachtige avonden. Lang zag het er naar uit dat het deze keer niet anders zou zijn. Maar die vrees bleek ongegrond. Direct na de start van de profs werd het droog.

Thuis in Maastricht fotograaf Laurens Bouvrie neemt u in deze reportage mee terug naar de RSM Wealer Ronde. Hij maakte onder meer tijdens de koers voor de mannen een rondje binnenstad. Tevens was hij van de partij bij de finishes van dames en heren en de ceremonie protocolaires. In dit artikel treft u een kleine 100 foto’s aan van het Maastrichtse criterium

De organisatie kon met een gerust hart ademhalen. Het bleef vanaf de start van de elite mannen droog.  Extra mooi voor hen was  dat al snel bleek dat op diverse horeca hotspots langs het parcours het publiek meer dan aardig was komen opdagen.  Uiteraard was dat zo over de gehele Kesselkade; bij ’t Pötterke kon ook nog eens genoten worden van live muziek; dat was ook het geval op de hoek Het Bat en het pleintje (Kleine Stokstraat)  van de Mestreechter Geis;  wielrenners die voorbij razen, een goede live band: het maakte deze hoek ‘carnavalsdruk’. Het restaurant Brandsøn en het traditierijke café ’t Pothuiske hadden klandizie zat. Op het Vrijthof was het vooral druk bij de Struys. De overige horeca houdt het op dit plein er op dat het publiek liever aan een tafeltje zit.

Een minuut stilte ter nagedachtenis aan Bjorn Lambrecht.

Het wielerfeestje kende vóór de start van de mannen helaas ook een aantal minuten van mineur. Tenminste op en rond de startstreep van het criterium. Peloton en publiek hielden daar een indrukwekkende minuut stilte voor het Belgische wielertalent Bjorg Lambrecht. De 22-jarige Vlaming kwam tijdens de Ronde van Polen dusdanig zwaar ten val dat hij maandag 5 augustus overleed aan zijn verwondingen. De renner van Lotto – Soudal werd samen met Remco Evenepoel gezien als een groot talent voor de toekomst. Afgelopen voorjaar werd hij nog zesde tijdens de Amstel Gold Race en was hij de beste jongere in de etappekoers Critérium du Dauphiné.

‘Alles winnaar’ Philippe Gilbert heeft nu ook de RSM Wealer Ronde op zijn palmares

De uiteindelijke winnaar bij de mannen werd dus Philippe Gilbert; op de meet klopte hij Mike Teunissen en de volop genietende Bauke Mollema. Luikenaar en wereldtopper klassiekers Gilbert bleek niet alleen de grens te zijn overgestoken. De man die vier keer de Amstel Gold Race op zijn naam schreef, in 2012 wereldkampioen werd, de Ronde van Vlaanderen (2017) wist te winnen, uiteraard een keer eerste werd tijdens zijn ‘eigen’ Luik Bastenaken Luik (2011) en dit jaar de Kei van Parijs Roubaix overhandigd kreeg heeft, zoals dat een populaire Belgische wielrenner betaamt, een grote trouwe schare aanhangers. Die stonden bij het uitreiken van de prijzen en de kus van de rondemiss – tevens mode-designtalent – Sam Schobbe helemaal vooraan. Daar zagen ze de Waalse uitstekend Vlaams sprekende klasbak niet alleen sterk te zijn op de fiets. Het ranke goed gevulde Brand Bier-glas ledigde hij ruim voor zijn twee opponenten Teunissen en Mollema.



Lees ook