Garage tijdens Broonk omgeturnd tot artiestenlounge

op 12 juni 2018 door Stephan Van Appeven TIM-verslaggever

Afgelopen weekend was het weer Sjaander Broonk in Scharn. Ondanks dat de terugkeer van het jaarlijkse wijkfeest een tijd op losse schroeven stond vanwege vrijwilligersgebrek, is er onder leiding van een nieuw bestuur toch een vervolg gegeven aan de traditie. En dat betekent dat de garage van Ans en Leo Borsboom ook weer leeggehaald moest worden, want deze dient, zoals tijdens elke editie, als artiestenruimte.

Erwin, Roger Villevoye en Dieter Koblenz. Zomaar wat artiesten die zich in de garage van Ans en Leo Borsboom afgelopen weekend hebben omgekleed. “Wie het huis erft, erft de Broonk ook”, werd wel eens gekscherend geroepen toen de moeder van Ans nog woonde in het huis aan de 13 septemberstraat. Zij stelde haar garage beschikbaar voor de opslag van allerlei spullen van het driedaagse festijn. Inmiddels wonen dochter Ans (68) en haar man Leo Borsboom (67) al zo’n twintig jaar hier en is de betrokkenheid met de Sjaander Broonk wellicht nog groter. Vooral de garage van het echtpaar is een begrip. Tijdens de dagen van het festijn wordt deze ruimte leeggehaald en dient dan als artiestenlounge. “We wilden de garage niet meer het hele jaar door als opslagplek laten dienen, maar tijdens de Broonk mocht de organisatie deze van ons wel gebruiken. Al snel kwam de vraag of artiesten zich er mochten omkleden. Wat ons betreft kon dat. En dat gebeurt hier inmiddels dus al zo’n twintig jaar, zolang we hier al wonen”, vertelt Ans. En dat er al een hoop artiesten vertoefden in de ‘lounge’, is te zien aan de muren en het plafond. Alle gasten lieten een krabbel en hier en daar zelfs een foto achter. En uiteraard is de lounge van alle gemakken voorzien met een volle koelkast, een hoop ruimte en broodjes.

Hand- en spandiensten

Ans en Leo zitten tijdens de Broonk vaak ’s avonds op hun balkon en zien dan de artiesten komen en gaan in hun eigen garage. Het is niet zo dat ze ook nog eens als gastvrouw en gastheer rondgaan met de hapjes; ze faciliteren enkel de ruimte. “Ze gaan hun gang maar in de garage”, lacht Ans. Maar dat betekent niet dat het beschikbaar stellen van de ruimte de enige link met de Broonk voor hen is. Zij verzorgen ook, waar mogelijk, hand- en spandiensten tijdens het festijn. Voor de opbouwers is er koffie, en ook een emmertje met water vullen en even wat afwassen is allemaal mogelijk. De deur staat gewoon open en alle Broonk-bestuursleden weten dat ook. En dus liep jarenlang iedereen in de dagen voorafgaand en tijdens De Broonk in en uit bij Ans en Leo. Met de bestuursleden was een vertrouwde band opgebouwd. Maar de Broonk heeft sinds deze editie een nieuwe leiding en die moet nog wennen aan het zomaar binnenlopen. “Ik kan me dat wel voorstellen. Ik kan wel zeggen: kom maar binnen, de voordeur staat open. Maar als nieuweling vind je dat toch lastig en doe je dat niet zomaar.”

Anekdotes

Na zoveel jaren artiestenlounge in de kelder zijn er natuurlijk genoeg verhalen te vertellen. Maar Ans verwijst met de meest grappige anekdote toch naar haar moeder, die de artiesten niet in haar kelder maar in haar keuken liet omkleden. “Een buutreedner maakte zich in haar keuken klaar voor zijn optreden. Maar mijn moeder was op dat moment even boodschappen doen. Toen ze thuiskwam besloot ze achterom naar binnen te gaan. In haar keuken trof ze toen de buutreedner aan die zich daar, alleen met onderbroek aan, stond te wassen. ‘Hallo, dit is wel een artiestenruimte he’, klaagde hij, niet wetend dat dit het huis van mijn moeder was. Zij antwoordde: ‘Ja, en dit is wel mijn keuken he’.” Het is slechts één van de vele grappige momenten volgens Ans, die ook eens een super zenuwachtige Big Benny in haar garage aantrof, want hij zou tijdens de Broonk zijn eerste optreden in het zuiden verzorgen.

Ans hoopt dat er nog een hoop meer herinneringen worden gemaakt tijdens de Sjaander Broonk en is daarom opgelucht dat het festijn nog bestaat. “Het was echt zonde geweest, Scharn heeft al zo weinig. Eigenlijk alleen een voetbalclub. Ik en Leo hebben altijd gezegd: wat we kunnen doen voor de Broonk, doen we. Maar we zijn geen kartrekkers meer.”

Meer weten over deze editie van de Sjaander Broonk? Bekijk de video’s van buurtreporter Marco Sieben.


Ontdek jouw buurt

Kies jouw buurt op de kaart

Laatste berichten