Landbouwbelang aan tweespalt ten onder?

op 3 februari 2018 door Hans Moleman TIM-verslaggever

Maastricht kan bogen op een van de grootste kraakpanden van Nederland: het Landbouwbelang, de oude graansilo aan de Maas. De krakersveste heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een alternatieve creatieve broedplaats, met vogels van allerlei pluimage die hun eigen ding doen. Maar ‘LBB’ worstelt met zichzelf.

Juist de diversiteit van ego’s in de silo lijkt een eigenzinnige toekomst van cultural free zone LBB nu flink in de weg zitten. Het Landbouwbelang kreeg vorig jaar op voorstel van GroenLinks van de gemeenteraad de gelegenheid om een eigen toekomstplan te maken. Dit plan zal worden gewogen als alternatief voor een verkoop van de silo aan commerciele projectontwikkelaars.

Maar voortdurende tweespalt tussen LBB-bewoners en vrijwilligers lijkt de realisatie van zo’n plan steeds moeilijker te maken, vertellen diverse betrokkenen bij het Landbouwbelang.

De gemeente heeft het Stadslab ingeschakeld om het Landbouwbelang te helpen met de plannenmakerij. Het Lab heeft hiervoor een bemiddelaar ingeschakeld die met pendeldiplomatie probeert om de kampen binnen het Landbouwbelang alsnog op e e n lijn te krijgen.

Lukt het de komende tijd niet een gezamenlijk plan te produceren, dan wordt de kans groot dat het gebouw wordt verkocht aan een projectontwikkelaar. Er zouden al diverse belangstellenden zijn. De mooie locatie aan de Maas, op tien minuten lopen van Vrijthof en Markt, leent zich ervoor om bijvoorbeeld luxe appartementen gecombineerd met horeca te realiseren.

Het Landbouwbelang kan met een goed eigen plan uitgroeien tot een vitale creatieve broedplaats voor de stad Maastricht. Die kan met zijn grote en diverse studentenpopulatie -van conservatorium en theateropleiding tot economie, rechten en medicijnen- zo’n vrijplaats goed gebruiken. Inclusief de oude directeurswoning aan de voorkant van LBB, een historische villa die nu deels ernstig vervallen is.

In het reusachtige silogebouw zelf zijn nu diverse werkplaatsen van kunstenaars, een volkskeuken en een weggeef-kringloopwinkel, die zeer populair is bij nieuwe assielzoekers uit landen als Syrie. In de onderbuik van de silo worden met toestemming van de gemeente een paar keer per jaar grote feesten georganiseerd -zoals eind vorig jaar een dansfeest met als thema Elektrisch Gestoord.

De muur van het Landbouwbelang aan de Maaszijde is inmiddels zelf een kunstwerk. Het is de officiële graffiti wall van Maastricht, zo besloot de gemeente jaren geleden in het kader van de graffitibestrijding elders in de stad. De kade zelf is een uniek stukje historisch Maastricht, met scheepskranen die verwijzen naar een tijd dat er nog levendige graanhandel was vlakbij het centrum van de stad -na een opknapbeurt prachtig industrieel erfgoed.

Buurtnetwerk Bboost is er voorstander van dat de bewoners en vrijwilligers met een goed doortimmerd eigen plan komen voor de toekomst. Bboost trok eerder bij de gemeente aan de bel vanwege overlast (drugshandel en prostitutie) op de kade achter het LBB. Bboost-voorzitter Berghmans benadrukte toen dat de buurt niet tegen het Landbouwbelang zelf is, maar dat het in deze vorm niet past in de reconstructie van het gebied rond het Bassin, dat met Lumiere, Muziekgieterij en Sphinx een nieuwe trekpleister bij het centrum is geworden.