‘Outkom’ wint hackathon dankzij functionaliteit en fun

op 13 juni 2018 door Meyke Houben

Ook al was het zaterdag, vielen de mussen van het dak en waren de tentamens nog bezig, toch deden een kleine 40 studenten op 9 juni mee aan de Employmaas hackathon in de Entre Deux. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zochten de deelnemers naar creatieve oplossingen voor de opgeworpen vragen van de provincie Limburg, Mediaan en de Gemeente Maastricht. Een geslaagde dag, daarover waren studenten en organisatoren het eens.

Het idee voor de hackathon kwam van het Student Employability Initiative van de UM, dat via dit evenement de betrokkenheid van jonge talenten bij de regio en de lokale gemeenschap hoopt te versterken. Negen teams verzamelden zich in alle vroegte in de Entre Deux, waar koffie, cake en 15 mentoren klaar stonden om hen te helpen de dag goed te beginnen. Na enkele inleidende ‘ontbijtgesprekken’ opende wethouder Bert Jongen om 10 uur het evenement. Met plezier, zo gaf hij aan. “Maastricht telt veel (internationale) studenten, die na hun studie niet allemaal in de stad blijven. Dat hoeft ook niet, maar degenen die wel blijven, willen wij graag de kans geven om een geslaagde carrière te ontwikkelen. Deze regio biedt afgestudeerden veel mogelijkheden, maar kent ook enkele hindernissen, zoals de fysieke grenzen, taalbarrières en de beschikbaarheid van informatie. Via deze hackathon hopen we van de studenten zelf te horen waar zij behoefte aan hebben, wat beter kan en hoe we dat moeten aanpakken.”

Drie ‘challenges’ werden de deelnemers voorgelegd. De Gemeente Maastricht wilde graag weten hoe ze studenten na hun afstuderen kunnen behouden voor de stad. IT-bedrijf Mediaan uit Heerlen was op zoek naar een manier om (nieuwe) werknemers zo goed mogelijk te matchen met de juiste taken binnen het bedrijf. En de provincie Limburg zocht naar ideeën om lager opgeleide zelfstandige ondernemers bewust te maken van de noodzaak om te blijven investeren in educatie en persoonlijke ontwikkeling.

Enthousiast

In de inspirerende omgeving voor jonge starters in de Entre Deux gingen de teams aan de slag achter hun laptops. Met een onderbreking voor de lunch en het diner werkten ze de hele dag door. Bij de mentoren konden ze terecht met aanvullende vragen of om hun pitches te oefenen. Om half negen ’s avonds zat de vierkoppige jury klaar om de oplossingen te horen en te beslissen welke teams met € 500 naar huis konden gaan. Onder hen gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen, die onder de indruk was van de inspanningen en de resultaten van de teams.

Na de juryberaadslaging volgde een “bijna unaniem oordeel”, aldus Ellen Bastiaens, projectmanager Student Employability bij de UM. “We zijn erg enthousiast over het vele werk dat de studenten hebben verricht en de ideeën die ze hebben geopperd. Met de winnaars gaan we verder in gesprek, maar ook de overige deelnemers krijgen nog een terugkoppeling. Wellicht dat daar ook nog een vervolg uitrolt.”

Winnaar van de challenge van Mediaan werd FitIN, een online platform dat functioneert als ‘one stop shop’ voor studenten en werkgevers. Werkzoekenden worden zichtbaar door hun profiel te uploaden, inclusief competenties en ervaring. Via assessment games kan de werkgever achterhalen wie het beste matcht met de beschikbare functie. “Team FitIN had een sterke presentatie”, meende jurylid Timo Hermans, software developer bij Mediaan. “De jury was met name te spreken over de gamification-component en het feit dat dit team als enige ook had nagedacht over de kosten van hun idee.”

Funfactor

De challenge van de provincie werd gewonnen door team Adam, dat een website over levenslang leren wil lanceren, waar beginnende en meer ervaren ondernemers alle informatie vinden over cursussen en workshops, maar bijvoorbeeld ook trainingsvouchers, waarmee ze een tegemoetkoming in de kosten krijgen.

Dat een winnend idee ook relatief eenvoudig kan zijn, bewees team Outkom, dat zich over de challenge van de gemeente had gebogen. “Waarom is er eigenlijk wel een Inkom en geen Outkom?”, vroegen zij zich af. Hun voorstel: “Organiseer samen met de gemeente en bedrijven een dergelijk evenement in juni, dat toegankelijk is voor studenten van alle faculteiten. Met speeddates, workshops een banenmarkt en netwerkmogelijkheden.” De jury prees de eenvoud en voegde daaraan toe: “De meeste teams hebben oplossingen bedacht waarbij het draait om functionaliteit. Team Outkom heeft daarnaast ook rekening gehouden met de funfactor.”

#studentenstad