Vroeger in Frontenkwartier

Tegenwoordig is het een plek van ontspanning en rust maar vroeger vlogen hier de kogels rakelings langs de muren van de vestingwerken.

Het Frontenkwartier bestaat uit de twee natuurgebieden. De Hoge Fronten met ‘droge’ vestingwerken en een zestiende-eeuws ondergronds gangenstelsel dat ‘De Kazermatten’ wordt genoemd. De Lage Fronten, die onder de grondwaterspiegel ligt, is met water gevuld. Vroeger bestond de Lage Fronten uit vier bastions. Hiervan zijn alleen nog de eerste twee over; de andere twee zijn rond 1886 gesloopt. Door de afwisseling in het gebied dat bestaat uit vestingmuren, spoorlijnen en grachten heeft een rijke variatie aan flora en fauna.

Frontenkwartier, Maastricht 2015
Frontenkwartier, Maastricht 2015

Inmiddels zijn er plannen om Hoge en Lage fronten samen te brengen. De ontwikkeling van het Frontenpark hiervoor zorgen. De natuurgebieden worden straks verbonden via een ‘droge’ gracht die zowel geschikt is voor voetgangers als voor beschermde diersoorten, zoals de muurhagedis.

Inwoners over vroeger

Geen berichten

Kun jij een stukje schrijven over de geschiedenis van de buurt? Of heb je een goed verhaal over wat er vroeger in deze buurt heeft plaatsgevonden? Stuur het in via redactie@thuisinmaastricht.nl

Heb je oude foto’s van jouw buurt?

 

 

 

stuur ze in