Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 16 maart 2019

Franca Eurlings verlaat Maastrichtse politiek; Muziekgieterij primeur voor Mad Men

’t Boetekentoer levert over tal van onderwerpen nieuwtjes en wat de komende tijd in Maastricht te gebeuren staat. Met de verkiezingen voor de Provinciale Staten in aantocht (woensdag 20 maart) speelt de politiek deze keer een hoofdrol. Weet u al waar u stem naar uitgaat? En niet onbelangrijk: waarom?

Toch is het niet de provinciale politiek die het meest opmerkelijke nieuws bracht. Dit weekend meldde de Maastrichtse afdeling van D66 het ‘per-direct-afscheid’ van haar fractievoorzitter Franca Eurlings – Tonnaer. De energierijke Maastrichtse politica wordt dit voorjaar Hoofd Kwaliteit Jeugdzorg voor de Conrisq Groep. Die aanstelling noopte haar een beslissing te nemen over politieke werk voor haar partij en de stad Maastricht. “Onverenigbaar”, zegt ze in een reactie. Eurlings staat al jaren bekend om haar tomeloze inzet voor de Maastrichtse jeugd in het algemeen en zij die het niet makkelijk hebben in het bijzonder. Maar ook cultuur voor jongeren had in haar politieke ambities een streepje voor. Niet voor niets zegt ze over een van haar mooiste en belangrijkste politieke prestaties: “Dat is ongetwijfeld het feit dat mijn raadsinitiatief voor een poppodium (Muziekgieterij) een bruisende realiteit is geworden.” Toch zullen ook behoorlijk wat jongeren haar nog steeds loven voor haar inzet en voortrekkersrol in het Jongeren zonder (t)Huis project. Dinsdag 16 april wordt voor Franca Eurlings – Tonnaer de laatste gemeenteraadsvergadering. De zetel staat zij vanaf die datum af aan Johan Pas. Die wordt ook de nieuwe fractievoorzitter van de Maastrichtse Democraten.

 

De zojuist genoemde Muziekgieterij beleefde zaterdag 16 maart een kleine primeur. Een deel van de Limburgse kandidaten van de PvdA sloten in de vroege avond hun verkiezingscampagne af in de toekomstige kleine zaal. Daar werd behalve door politici, onder meer Lilianne Ploumen (2e Kamer) en de Europese leider van de sociaal-democraten, Frans Timmermans, een miniconcert gegeven door de band Mad Men. Voor zover bekend was het voor het eerst dat in het nieuwe deel van de Muziekgieterij een band op het podium stond. Leadzangerers Charlotte Fisser en de band zorgde voor een meer dan prettige kick-off. Wie van het betere popcoverwerk houdt met flink wat scheuten soul, blues, funk en reggae. Onthou de naam Mad Men!

 

Alle politieke partijen sluiten dit weekend de intensieve campagnes op weg naar de verkiezingen af. Voor de liefhebbers van politiek en film is er morgen nog de mogelijkheid om in Lumière Cinema te gaan kijken naar de documentaire #Powerplant. Deze film volgt vier eerdere producties op van de leider van de Partij voor de Dieren, Marianne Thieme. Wie aanwezig wil zijn bij deze voorstelling dient zich wel via de website van deze partij aan te melden. De inloop van deze filmavond start zondagavond half acht. De documentaire gaat over de volgens PvdD ‘onstuitbare opmars van plantaardige voeding’. 

In totaal doen aanstaande woensdag dertien politieke partijen mee aan de Limburgse Provinciale Statenverkiezingen. Vier jaar geleden stonden op het stembiljet tien partijen. Nieuw zijn Forum voor Democratie, Christen Unie en Denk (in volgorde van stembiljet nummer). Van de honderden kandidaten op alle lijsten staan een kleine 60 in Maastricht woonachtige kandidaten gemeld. Procentueel de meeste stadsgenoten zijn terug te vinden op de lijst van nieuwkomer Christen Unie. Van de 33 kandidaten staat exact eenderde (11) ingeschreven in de Limburgse hoofdstad.

Behalve oudgedienden, vooral bij de meer traditionele partijen, vallen ook een aantal opvallende Maastrichtse namen op.  De academicus en een van de Klaor Loch frontmannen Onno van Schayck staat op de lijst van de Christen Unie. Bij de Partij van de Dieren treffen we de jonge cultuurmedewerker bij Marres, Chandra Merx, aan.  Ook opvallend is de naam George Walstock. De voormalig eigenaar van de bekende wielerzaak Walstock staat op nummer vier bij de enige puur regionale partij op de verkiezingslijst: Lokaal Limburg. En een surprise mag toch ook wel de aanwezigheid van Hans Reuser genoemd worden. De onlangs tot voorzitter van de Mastreechter Staar benoemde nondedzjuke ambassadeur is ook niet geheel onbekend als de Maastrichtse Goedheiligman.

Nog een keer terug naar zaterdagavond in de Muziekgieterij. Na een aantal sprekers en het reeds aangegeven fijne optreden van Mad Men was eurocommissaris en vice-voorzitter Commisie Juncker de uitsmijter van de overigens mager bezochte afsluiting van de PvdA-campagne. Daar stak hij gelijk aan het begin van het vragenuurtje niet onder stoelen of banken dat de verschrikkelijke gebeurtenissen in Nieuw-Zeeland toch echt te maken hebben met hoe de wereld steeds meer te maken heeft door lieden die ‘anderen de schuld geven van maatschappelijke problemen en vraagstukken’. Daarbij schroomde Timmermans niet de Thierry Baudet (Forum voor Democratie) uitspraak  (voorjaar 2017) ‘homeopatische verdunning’ mee te nemen in zijn visie dat racisme en nationalisme nooit de oplossing kunnen zijn van welk probleem dan ook.

 Lees ook