Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 5 februari 2019

Formatie winnend carnavalslied neemt zichzelf niet zo serieus: Ech woer? Jeh jao!

Ze hebben al ervaring met het winnen van de verkiezing van het Maastrichts carnavalsliedje. De Köp wonnen drie jaar terug het Mestreechs vastelaovends leedjeskonkoer (MVK) met ‘Confetti’. En ook dit jaar is hun nummer, ‘Ech woer, jeh jao’, het meest gedraaide nummer tijdens de carnaval door een zege op het MVK. Samen met zanger Batteraof, waarmee ze een gelegenheidsformatie vormen, toeren ze door Maastricht met het lied.

 

Een dooie boel is het bepaald niet, wanneer Batteraof en zanggroep De Köp zich bij elkaar voegen voor dit interview. Een aanstekelijke melige verhouding ontstaat direct, waaruit blijkt dat de keuze om de krachten te bundelen in ieder geval niet ten koste van de sfeer is gegaan. Batteraof, niet bekend in het carnavalscircuit, maar in de stad wel erg populair door zijn taboeloze en ludieke liedjes in het Maastrichts, werd in oktober benaderd of hij een rol wilde spelen bij de inzending van de Köp, bestaande uit Mario Verhoeven, Robert Walthouwer, Patrick Ummels en Arno Hameleers. Walthouwer, die in de regio ook bekend is als buuttereedner, legt uit: “We wilden dit jaar wat speciaals doen. Mijn neefjes hadden me al verteld over Batteraof en over zijn populariteit. De jeugd is gek van hem.” De verraste Batteraof besloot naar de plannen te luisteren van de heren, maar het duurde even voordat het hem allemaal duidelijk werd. “Ik vroeg me bij onze eerste ontmoeting echt af waar ik terecht in was gekomen. Elke serieuze vraag die ik stelde, werd beantwoord met een grapje. Ik ging weg en wist nog niks. Zo gaat dat inmiddels ook in de groepsapp. Heel fijn zaken doen met die mannen”, lacht Batteraof. Inmiddels zijn de verhoudingen bij optredens ook duidelijk. “Hij zorgt voor verjonging. We moeten bij elk optreden ook op hem wachten, want hij moet nog met iedereen op de foto. Voorheen wilden ze dat met mij”, grapt Walthouwer.

Overwinning

Op 3 november werd het liedje, met de typerende Maastrichtse oneliner ‘Ech woer, jeh jao’ als titel, als winnend carnavalsnummer voor in 2019 gekozen. Op de dag van de finale bereidden Batteraof en De Köp zich op geheel eigen wijze voor op de verkiezing. Walthouwer: “We hadden al vroeg afgesproken bij Café de Clochard in de Grote Gracht. Daar hadden we urenlang de grootste lol, Batteraof speelde nog wat op zijn gitaar. Uiteindelijk hebben we nog hard moeten lopen om überhaupt op tijd te zijn voor de finale in de Muziekgieterij. We zijn uiteindelijk zonder soundcheck de bühne op gegaan. Die instelling typeert de groep wel.” En toen werd er ook nog gewonnen. Verhoeven: “We hebben niet de ambitie iets met de muziek te bereiken, behalve dan de Maastrichtse vastelaovend een warm hart toe te dragen. Wat op onze weg komt, zien we wel.” Maar toch voelt het als een hele eer dat heel Maastricht in de ban raakt van ‘Ech woer, jeh jao’. “Als je tijdens carnaval door de stad loopt en hoort een ‘herremenie’ het liedje spelen; daar krijg je een kick van. Het is tevens bijzonder dat je de stad tijdens grote evenementen mag vertegenwoordigen.”

Drukte

Met ‘Ech woer, jeh jao’ trekken Batteraof en De Köp nu door Maastricht. Bij het uitroepen van een prins van de samenwerkende carnavalsverenigingen, op scholen, in bejaardentehuizen en natuurlijk bij stadsevenementen als de sleuteloverdracht en het uitroepen van de stadsprins, maken de zangers hun opwachting. Het liefst helemaal compleet, maar als dat niet lukt, is geen man over boord en gaat een optreden toch door. Batteraof probeert zijn kompanen wijs te maken dat hij 3 februari in ieder geval niet op de markt kan meezingen. “Ik word dan prins”, grapt hij. Dat drukke schema komt de schoolcarrière van Batteraof, die muziektherapie studeerde, overigens niet ten goede. “Ik vroeg al in oktober: wat nou als we winnen? Ik ben vrij druk met mijn eigen optredens en was bang dat mijn school eronder ging lijden. Daar moest ik me maar niet zo druk om maken, volgens De Köp. Nou, inmiddels heb ik kunnen stoppen met mijn opleiding”, lacht Batteraof, die ook hier de humor wel van inziet. En wat nou als de vastelaovend straks voorbij is? Scheiden de wegen van de groep en de zanger zich dan? Vooralsnog lijkt het er wel op. Buuttereedner Walthouwer doet een ludiek voorstel: “Zullen we een komisch duo vormen?”, waarop Batteraof uiteraard weer een gevat antwoord klaar heeft: “Ja, natuurlijk. Dan ga ik wel alleen het podium op en speel ik ook jou. Dan blijft het voor het publiek ook leuk.”Lees ook