Algemene redactie
5 februari 2019

Fietsen op de agenda in Maastricht

De goede voornemens zijn al wat naar de achtergrond aan het raken. Wat wilden we ook alweer bereiken dit jaar? Afvallen, duurzamer leven, bijdragen aan een beter milieu. Waar we niet altijd aan denken, is dat de gemakkelijkste oplossing al voorhanden is: vaker op de fiets stappen! Op de Pedalen wil mensen in Zuid-Limburg – en dus ook in Maastricht – bewustmaken van de betekenis van fietsen.


Zuid-Limburg fietst te weinig

Toegeven, als we naar de fiets-cijfers van Zuid-Limburg kijken, komt Maastricht er nog het beste vanaf. Ongetwijfeld mede dankzij de vele studenten die massaal de fiets pakken in onze stad. Maar dan nog wordt elders in het land meer gefietst, constateert Gedeputeerde Eric Geurts (mobiliteit) van Provincie Limburg: “Uit diverse onderzoeken blijkt dat hier in het zuiden minder wordt gefietst op dagdagelijks niveau dan in de rest van ons land. En dat terwijl fietsen zoveel doelen dient: het is leuk, je wordt er gezonder én gelukkiger van en je draagt ook nog eens bij aan een prettigere leefomgeving en een schoner klimaat. Onze fiets is zo gewoon, maar óók bijzonder.”

Fiets op een voetstuk
Kortom, fietsen is een van de oplossingen in de transitie naar een duurzaam en gezond Zuid-Limburg. Op de Pedalen is een online én offline platform dat mensen bewustmaakt van de betekenis van fietsen. “Als we de fiets willen stimuleren, is goede infrastructuur natuurlijk noodzakelijk. Maar we moeten ook aandacht besteden aan bewustwording en het gedrag van mensen”, aldus gedeputeerde Geurts.

Op www.opdepedalen.nu wordt de komende jaren alles op gebied van fiets in Zuid-Limburg op inspirerende wijze samengebracht, zodat de zichtbaarheid van ‘het fietsen’ wordt vergroot. Van bijzondere burgerinitiatieven tot recreatief fietsen en van sportieve fietsers tot tips voor de fiets-forens.

Maastrichtse première film Gewoon Fietsen
Op zondag 10 februari presenteert Op de Pedalen de Maastrichtse première van de unieke docufilm Gewoon Fietsen (Why we Cycle) bij Lumière Cinema. In deze docufilm komen gewone fietsers en specialisten uit allerlei disciplines in beeld. Ze vertellen over voor de hand liggende en de soms meer verborgen effecten van fietsen op de mens, zijn stedelijke omgeving en de samenleving. “Stel je eens voor hoe we fietsen anders zouden benaderen als we het echt zouden snappen!”, zeggen de makers.

Kom zondag 10 februari om 13.00 uur ook naar Lumière Cinema. Koop je kaartje voor € 5,- voor Gewoon Fietsen en ga mee Op de Pedalen.

Op de Pedalen is een initiatief van Provincie Limburg, Gemeente Heerlen, Gemeente Maastricht, Gemeente Sittard-Geleen en Maastricht Bereikbaar.

 

 Lees ook