Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 29 november 2019

Feestelijk Magisch Maastricht heeft vanaf nu een verbinding met mystiek van Servaasbasiliek

Met stichtelijke woorden van de deken van Maastricht, John Dautzenberg, een gevleugelde speech van wethouder John Aarts en een nieuw (Kerst)lied van Erwin is vrijdagavond Magisch Maastricht op het Vrijthof 2019 van start gegaan. Officieel ging het evenement los nadat het wethoudersduo Vivianne Heijnen en John Aarts op onconventionele wijze met curling-stenen aan de slag ging. Een ‘kerstboom’ moest worden getoucheerd. De bezemsteel om een steen goed te laten glijden bleek niet nodig. Noviteit van deze editie is de verbinding tussen het feestelijk ingericht plein – via een ‘gang’ – naar de eeuwenoude rust van de Sint Servaasbasiliek.

De medewerkers van Avontuur Limburg B.V. zijn bijna klaar met hun intensieve tour ‘lichtjes aanleggen’; de schaatsbaan van Magisch Maastricht was de eerste avond van het winterevenement gelijk goed bezet; wethouder John Aarts kwam superlatieven te kort om het belang van de activiteiten in Maastricht aan het eind van het jaar de hemel in te prijzen. Van een stad waar in december het vooral donker en stil was tot een bruisende binnenstad vol sfeer en heel veel lichtjes. En dat is volgens de wethouder in ieder geval economisch een zegen voor de stad.

Deken John Dautzenberg waande zich tijdens de opening om andere redenen in d’n hiemel. Niet alleen vanwege twee engelen op stelten deden zijn hart een vreugdesprongetje maken; ook niet twee ‘engelen’ Manon Blaszek en Cindy Winckers van Winterevents die zo graag met de pastoor van de Sint Servaasbasiliek op de foto wilden; dat waardeerde hij zeer. Maar het meest in zijn nopjes was de kerkleider van Maastricht met de verbinding tussen de gezelligheid van Magisch Maastricht en de mystiek van ‘zijn kerk’. Tussen ‘de groete sjievel’ en een grote Kerstshopwinkel is een corridor aangelegd die rechtstreeks leidt naar de oost-ingang van de eeuwenoude kerk en trots van de Limburgse hoofdstad. Met een klop op een van de machtige bronzen deuren ontsloot de eerwaarde Dautzenberg de poorten naar het heilige der heiligen. De deken sprak over een mooie combinatie. “Op het plein kan iedereen zijn vertier zoeken. Maar nu kun je ook zo maar –  door gewoon door een gang te lopen- terechtkomen in de verstilling van onze prachtige basiliek.

De Sint Servaasbasiliek kan tot aan het eind van Magisch Maastricht iedere dag tot acht uur ’s avonds bezocht worden. Deze unieke combinatie van vertier en religieuze cultuur is mogelijk gemaakt door tientallen vrijwilligers die dezer weken de controle uitvoeren in de kerk.

Ook fraai zijn trouwens de twee grote kerststerren geplaatst op het Stationsplein en aan de voet van de Sint Servaasbrug aan de Wyckse kant. Vanaf het station tot aan het Jekerkwartier kan de fraaie Lichtroute gelopen worden. Het culturele programma van Magisch Maastricht start op 14 december en eindig op 5 januari. De Kerstman maakt op vrijdag 6 december zijn entree in de stad. Net na het vertrek van Sinterklaas  (vanaf de Kesselkade) arriveert diens tegenvoeter Santaclaus met de trein in Maastricht.

Voor het complete programma van Magisch Maastricht, klik op deze link van Bezoek Maastricht.

 Lees ook