Familiemens Vanity Lewerissa geeft niet alles op voor het voetbal

op 14 februari 2018 door Stephan Van Appeven TIM-verslaggever

Het is de grote droom van vele voetballers, of dit nou jongens of meisjes zijn: spelen voor het Nederlands elftal. De Maastrichtse Vanity Lewerissa, die met oranje geschiedenis schreef door afgelopen zomer Europees kampioen te worden, kiest er nu voor zich niet meer beschikbaar te stellen voor het nationale team. De 26-jarige, woonachtig in Wyckerpoort, wil niet meer alles op zij zetten voor haar huidige rol binnen het Nederlands elftal.

En die rol was de laatste tijd slechts eentje die zich afspeelde op de reservebank. Tijdens het EK bleef haar deelname beperkt tot één schamele invalbeurt. Ondanks het feit dat Vanity, die regulier bij PSV speelt, enorm genoot van deze periode, is toch ook een groot deel van teleurstelling blijven hangen. Na het EK zat ze zelfs niet altijd meer op de bank. De laatste keer dat Vanity geselecteerd was, kon ze op de tribune toekijken hoe de andere oranje-leeuwinnen hun interland afwerkten. “Direct na het Ek vroeg ik me al af of ik dit nog wel wou. Maar omdat we de titel hadden gepakt, mochten we op een gegeven moment naar het koningshuis en het nationale sportgala, dus dan blijf je er automatisch nog even bij. Maar na dat alles ging ik mezelf echt afvragen of dit het me nog waard was. Je bent zolang weg van huis als je voor oranje geselecteerd bent. Ik ging er steeds meer met tegenzin heen. Ik kon ook geen honderd procent meer geven. Dan kan beter iemand anders de kans krijgen die dat wel kan.”

Familiemens

Een moeilijke beslissing, erkent Vanity, maar wel eentje waarbij ze de steun kreeg van haar omgeving. “De bondscoach adviseerde me naar een buitenlandse club te gaan. Als ik wat jonger was geweest, had ik dit nog wel overwogen, maar ik heb hier nu alles. Mijn vrienden, familie, mijn vriend. Bovendien heb je in het buitenland alleen maar het voetbal en je teamgenoten. Dat is niets voor mij. Ik moet als ik vrij heb naar iedereen toe kunnen, want ben een familiemens.” Een grote zak geld zou dan het enige zijn wat Vanity wel nog zou kunnen overhalen te transfereren naar het buitenland. “Als ik miljoenen kan verdienen en daarna nooit meer hoef te werken, dan doe ik dat wel een paar jaar. Maar dat gaat in tegenstelling tot bij de mannen gewoon niet bij de vrouwen.” Een vriendin van Vanity, waar ze bovendien lang mee samenspeelde, is Lieke Martens (FC Barcelona), die gezien wordt als de beste voetbalster ter wereld. Vanity vergelijkt haar eigen carrière met die van Martens. “Het is supervet om te zien wat er momenteel allemaal rondom haar gebeurt. Zij heeft er alles voor gedaan. Op haar vijftiende ging ze uit huis om alles voor het voetbal te geven bij SC Heerenveen. Ik kon daar ook heen, maar heb dat niet gedaan. Ik wilde nog geregeld leuke dingen doen met vriendinnen en bleef in Maastricht. Dat wil overigens niet zeggen dat ik er niks voor heb moeten laten.” En ook nu ze 26 is, wil Vanity dus nog steeds niet alles opgeven en achterlaten voor het voetbal. “Ik kan nu gerust wat avondjes door de week met vriendinnen weg. Ik doe wat ik wil en kan toch topsport beoefenen. Ik wil niet in het buitenland bij een topclub spelen en doodongelukkig zijn.”

Werk combineren met sport

Bij PSV is Vanity nu aan haar derde seizoen bezig, na eerdere profavonturen bij Standard Luik en VVV. In Maastricht legde ze de basis voor haar profcarrière. Bij WVV en het latere Geusselt Sport wekte ze de interesse van profclubs. En hoewel ze van haar inkomen bij PSV best rond kan komen, kiest Vanity toch nog voor een baan naast haar voetbalbestaan. In verpleeghuis De Zeven Bronnen (Amby) vult zij daar vier dagen per week haar ochtenden in. “Financieel gezien zou ik dat niet hoeven doen, maar werken is goed voor mijn ritme. Ik train bij PSV pas laat in de middag en als ik dan niets in de ochtend zou doen, is mijn ritme weg. Bovendien heb ik er een vast contract.” En als Vanity rond het middaguur dan weer thuis is, waar ze nog bij haar ouders woont, werkt ze langzaam toe naar het moment dat ze gaat trainen in Eindhoven, bij PSV. Ze rijdt samen met twee andere dames uit zuid-Limburg bijna dagelijks af om daarna ook weer terug te rijden naar huis. En geregeld blijft Vanity ook slapen in Eindhoven, want daar woont immers haar vriend, die ook werkzaam is bij PSV. En dat wekelijkse programma bevalt de Maastrichtse wel. Binnenkort wordt overigens bekend of Vanity en haar vriend dezelfde werkgever blijven hebben, want het contract van de voetbalster loopt af in Eindhoven.