Ewamana: Harmonie Heer ontmoet Moluks koor

op 9 juni 2018 door Hans Moleman TIM-verslaggever

Molukse liederen onder begeleiding van een Limburgs harmonie-orkest: hoe vaak kun je dat horen in Maastricht? Het oude Mercedes-Benz Customer Assistance Center aan het Gelissendomein 5 in Maastricht is zaterdag de locatie voor een bijzonder evenement: een muzikaal project van Harmonie Heer Vooruit en de Stichting Moetiara Maloekoe.

Onder leiding van Sjef Ficker en Lodelijk Lunu nemen de harmonie en het koor de gasten mee in een muzikale wereld die nog weinig is verkend. Het optreden wordt gecomplementeerd door zangeres Julita Elmas en Tifagroep Kapata, die onder leiding van Luciën Dasmasely de adembenemende ritmiek van Molukse percussie over het voetlicht brengt.

De zaal is open vanaf 16 uur, het concert –Ewamana gedoopt, Moluks voor ontmoeting- begint om 17 uur. Na afloop daarvan is er tot 19 uur een nazit met Molukse gerechten, drank en live muziek.

Begrip

Harmonie Heer Vooruit is een begrip in Maastricht-Oost, waar het muziekgezelschap van het voormalige kerkdorp -Heer was tot 1970 een zelfstandige gemeente- een spil is in het leven van tal van Heerdenaren.  In 2006 vierde de harmonie het honderdjarig bestaan, anno 2018 kent het gezelschap een harmonieorkest, een klaroen- en

tamboerkorps (drumfanfare) en een leerlingenorkest.

 

 

 

 

 

Parel

Moetiara Maloekoe is een stichting die de belangen behartigt van de Molukse gemeenschap in Heer, waar de Molukkers een eigen buurt hebben. ‘Een gemeenschap die een rijkdom aan tradities, gebruiken en wijsheden koestert, en deze van ganser harte naar buiten toe uitdraagt’, zoals de stichting het zelf uitdrukt. Moetiara Maloekoe betekent ‘Parel van de Molukken’. De stichting doet aan ouderenwerk, kinderwerk, jongerenwerk en wijkgericht werk.

‘Delen staat centraal in de Molukse cultuur. Binnen Moetiara Maloekoe delen we niet alleen eten en goed gezelschap, maar ook kennis, ervaring, sport en expertise. ‘De Stichting’ is een plek waar men hulp kan vinden en hulpvaardig kan zijn. Een plek die het hedendaagse Molukse erfgoed van generatie op generatie in ere houdt en uitdraagt. Een plek voor doeners en denkers die ‘zelfredzaamheid’, samen handen en voeten geven. Het zijn de waarden, de urgentie en het ondernemerschap die de Molukse gemeenschap groter maken dan de som der delen.’

Rumah Makan

Een van de populaire activiteiten is het eetcafé Rumah Makan, dat om de week op de donderdagavond in het Molukse trefcentrum aan de Godefridus van Heerstraat wordt georganiseerd.

Ook afgelopen donderdagavond zat de zaal weer vol: 64 gasten, bijna allemaal van buiten de Molukse wijk, aan mooi gedekte ronde tafels. Op het menu (tien euro per persoon) deze keer: mie ayam als voorgerecht, een hoofdgerecht van ayam bakar bumbu rujak, acar masak en telur semur, puding buah na.

“Je moet hier echt reserveren, want het zit bijna iedere keer vol”, zegt Max Hehalatu, bestuurslid van Moetiara Maloekoe, en een van de drijvende krachten achter het eetcafé.