Even voorstellen: Lewie, bruine rat en stripfiguur

De gemeente Maastricht heeft in samenwerking met Woonpunt, Servatius en Maasvallei een stripfiguurreeks over de rat ‘Lewie’ opgezet. Lewie geeft je meer informatie over ratten en hoe je ze weghoudt. Op deze pagina vind je alle afleveringen van Lewie.

De invloed van jouw gedrag op overlast van ratten is groot. Zet je weleens restafval op de verkeerde dag buiten of laat je afval naast de containers op de milieuperrons liggen? Sla je afval op in je tuin of laat je hondenpoep liggen?  Dit alles kan ratten aantrekken.

We geven informatie zodat mensen rattenoverlast herkennen en weten wat hun rol hierin is. In 2022 en 2023 verschenen er 11 korte stripverhalen in de wijkbladen, in de informatiekrantjes van de woningcorporaties en op social media.

Stripverhaal in zwart-wit over rat die informatie geeft over ratten en rattenbestrijding
stripverhaal rat lewie over wat de gemeente doet bij rattenoverlast nummer 11
stripverhaal Lewie augustus 2022 rattenoverlast
stripverhaal Lewie september 2022 rattenoverlast
Stripverhaal in zwart-wit over rat die informatie geeft over ratten en rattenbestrijding
stripverhaal rat Lewie rattenoverlast juli 2022
strip lewie juni 2022
Stripverhaal in zwart-wit over rat die informatie geeft over ratten en rattenbestrijding
stripverhaal Lewie tegen rattenoverlast deel 3
striptekening van rat Lewie 2
striptekening van rat Lewie 1

Waar is dat feestje?

Voor ons is het heel belangrijk te weten waar ratten zitten. Zie je een rat of duidelijke sporen van een rat (een hol of keutels)? Meld dit dan bij de gemeente via de app MijnGemeente, via Gemente Maastricht | Iets melden of bel 14 043. 

Wat kun je zelf doen?

Zoals gezegd is de invloed van jouw gedrag op rattenoverlast groot. Wat kun je doen? In elk geval zorgen voor een opgeruimde omgeving waar ratten geen eten of schuilplaatsen kunnen vinden. Kijk voor meer tips op Gemeente Maastricht | Plaagdieren of ongedierte.

Wat doet de gemeente?

Kijk op de webpagina Dieren en Natuur voor meer informatie over ratten en wat de gemeente doet om ratten(overlast) te voorkomen. In Nazareth en De Heeg doet de gemeente een proef met rioolvallen, daarover lees je meer op deze pagina.