Even voorstellen: Lewie, bruine rat en stripfiguur

De gemeente Maastricht heeft in samenwerking met Woonpunt, Servatius en Maasvallei een stripfiguurreeks over de rat ‘Lewie’ opgezet. De bedoeling van de strip is dat Lewie jou meer informatie geeft over ratten en hoe je rattenoverlast kunt voorkomen. Je vindt op deze pagina met enige regelmaat een nieuwe aflevering van Lewie!

De invloed van jouw gedrag op overlast van ratten is groot. Denk aan het verkeerd aanbieden van restafval, het bijplaatsen van afval bij milieuperrons, het opslaan van afval in tuinen en het niet opruimen van hondenpoep. Informatie geven zodat mensen rattenoverlast herkennen en zich bewust worden van hun rol hierin is daarom heel belangrijk. In 2022 verschijnen ongeveer 15 korte stripverhalen van 6 plaatjes in de wijkbladen, in de informatiekrantjes van de woningcorporaties en op social media.

Stripverhaal in zwart-wit over rat die informatie geeft over ratten en rattenbestrijding
stripverhaal rat lewie over wat de gemeente doet bij rattenoverlast nummer 11
stripverhaal Lewie augustus 2022 rattenoverlast
stripverhaal Lewie september 2022 rattenoverlast
Stripverhaal in zwart-wit over rat die informatie geeft over ratten en rattenbestrijding
stripverhaal rat Lewie rattenoverlast juli 2022
strip lewie juni 2022
Stripverhaal in zwart-wit over rat die informatie geeft over ratten en rattenbestrijding
stripverhaal Lewie tegen rattenoverlast deel 3
striptekening van rat Lewie 2
striptekening van rat Lewie 1

Waar is dat feestje?

Voor ons is het heel belangrijk te weten waar ratten zitten. Zie je een rat of duidelijke sporen van een rat (een hol of keutels), meld dit dan bij de gemeente via de app MijnGemeente, via www.gemeentemaastricht.nl/iets-melden of bel 14 043. 

Wat kun je zelf doen?

Zoals gezegd is de invloed van jouw gedrag op overlast van ratten groot. Wat kun je doen? In elk geval zorgen voor een opgeruimde omgeving waar ratten geen eten of schuilplaatsen kunnen vinden. Kijk voor meer tips op www.gemeentemaastricht.nl/plaagdieren-ongedierte-melding.

Wat doet de gemeente?

Op dit moment loopt er een proef in Nazareth en De Heeg. Daar plaatste de gemeente speciale vallen in het riool. Zo wordt het aantal ratten in het riool minder.

Het gebruik van gif voor de bestrijding van ratten is alleen onder zeer strenge voorwaarden toegestaan. Dit is nodig, omdat het gif ook dieren die op ratten jagen kan vergiftigen. Denk aan de vos, de steenmarter en roofvogels. Het direct doden met een klem is diervriendelijker dan het doden met gif.