Maastricht Sport
19 mei 2020

Even bellen met… Thijs van Veen

Het is wat, dat thuiszitten. Niet alleen voor de trouwe sportvrienden van Maastricht Sport. Ook voor de medewerkers was het de afgelopen tijd thuis een uitdaging. Hoe vergaat het de medewerkers van Maastricht Sport in deze tijd? En tegen welke uitdagingen lopen zij aan? Tijd om even bij te praten .

Thijs: “Het is aanpassen en anders dan we gewend zijn, maar hopelijk kunnen we op deze manier steeds meer sportlessen hervatten en samen, op afstand, in beweging blijven.”


Door het corona-virus lag de afgelopen tijd veel stil. En nog steeds eigenlijk. Geleidelijk worden er maatregelen versoepeld en krijgen we letterlijk en figuurlijk iets meer beweegruimte. Zo zal ook een deel van de beweeglessen vanaf 1 juni weer worden hervat. Voor Thijs van Veen – combinatiefunctionaris Sport en Bewegen – is dat goed nieuws. De afgelopen weken zat ook hij thuis. Hij is blij dat alles weer langzaamaan kan worden opgestart. Met name om zo de deelnemers weer perspectief te kunnen bieden. Zij hebben hun wekelijkse beweegmoment heel erg moeten missen…

Hoe gaat het? Hoe waren de eerste weken thuis voor jou?
“Bij mij thuis gaat het goed. We hebben geen familie of vrienden die getroffen zijn door het virus, maar natuurlijk hoor je wel genoeg verhalen over gezondheid en economische tegenslagen om je heen. Met twee jonge kinderen thuis, en omdat we beiden vanuit thuis werken, is het vaak passen en meten. Meestal gaat dat gelukkig goed, maar op sommige momenten moet je je werkzaamheden net even iets anders inrichten dan normaal.”

Ben je blij dat binnenkort de beweeglessen langzaam weer opstarten? Wat heb je het meest gemist?
“Ik ben enorm blij. Met name omdat we nu weer perspectief kunnen bieden aan onze deelnemers, die hun wekelijkse sociale sportuurtje wel heel erg missen. Wat ikzelf het meeste mis, is het directe contact met mensen. Voorheen zou ik even snel een afspraak maken op kantoor of op locatie, tegenwoordig gaat dat telefonisch of per mail. En, zoals het er nu naar uitziet zal dit voorlopig ook wel zo blijven. Gelukkig hebben we goede alternatieven.”

Hoe gaan de lessen er uitzien? Anders dan hoe we het gewend zijn?
“Maastricht Sport heeft in totaal ca. 100 beweeggroepen en daar gaan er nu nog maar 18 van starten. Dit zijn lessen die sowieso al buiten plaatsvonden zoals Buitengewoon Fit en Run for Fun, of lessen zoals Yoga en Tai Chi, die heel makkelijk naar buiten te verplaatsen zijn. De lessen die normaal gesproken binnen plaatsvinden, waaronder ook de lessen van Senior+ (MBvO), zullen hopelijk vanaf 1 september weer starten.

Hoe kunnen sportvrienden zich aanmelden?
“De komende week zullen de lesgevers van de beweeggroepen die weer gaan starten, hun eigen deelnemers vragen zich alvast aan te melden voor de betreffende les. Vanaf 2 juni mogen ook anderen zich aanmelden. Dit kan alleen via inschrijven@maastrichtsport.nl en pas wanneer je bevestiging ontvangen hebt, mag je ook echt deelnemen. De overige informatie ontvangen de deelnemers vervolgens per e-mail; wat wij van ze verwachten, welke extra maatregelen we treffen etc. Op deze manier proberen we het overzicht te houden en de veiligheid te waarborgen.”

 Wat zijn de uitdagingen?
“Natuurlijk is het spannend of er niet meteen te veel mensen mee willen doen aan de lessen. Of blijft het merendeel toch thuis? Dat is de vraag die je jezelf stelt. We hebben extra maatregelen getroffen en overal goed over nagedacht, maar een deel ligt ook in de handen van de lesgevers en de deelnemers. We vragen iedereen hun gezonde verstand te gebruiken. Heb je klachten? Blijf dan thuis.”

Welke extra maatregelen worden er getroffen?
“Buiten dat je enkel aan de lessen mag deelnemen als je je helemaal gezond voelt en geen klachten hebt, mogen deelnemers op zijn vroegst 10 minuten voor aanvang naar het betreffende sportpark komen. Na afloop van de beweegles wordt hen verzocht direct weer te vertrekken. Daarnaast dragen de lesgevers speciale hesjes zodat ze worden herkend en zijn er geen kleedlokalen en toiletten beschikbaar. Het is even aanpassen en anders dan we gewend zijn, maar hopelijk kunnen we op deze manier toch weer zo veel mogelijk mensen, op afstand, in beweging krijgen.

Aan welke lessen kunnen de sportvrienden weer deelnemen?
Bekijk het programma op onze website. Let er dus op dat je je aan dient te melden voor de les en je ook pas kunt deelnemen zodra je een bevestiging van hebt ontvangen.”Lees ook