Maastricht Sport
23 juni 2020

Even bellen met… Corry Ruth

Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld en buiten sporten op gepaste afstand is toegestaan, kunnen de sportvrienden van Maastricht Sport weer deelnemen aan hun vaste beweeggroepen. Hoe is het om weer buiten, in gezelschap te sporten? Is het lastig om de algemeen geldende richtlijnen van het RIVM op te volgen? En, wat hebben ze het meest gemist? We bellen met beweeggroep-deelnemers om even bij te praten.

Het is weer als vanouds. Gezellig samen sporten en het nuttige met het aangename combineren. We lachen en kletsen weer volop, gewoon op gepaste afstand.”


Vanwege het coronavirus lagen de beweeggroepen van Maastricht Sport de afgelopen tijd stil. Sinds 2 juni zijn de lessen weer hervat. Althans, de lessen die in de buitenlucht plaatsvinden. Zo kan Corry Ruth (71) ook eindelijk weer deelnemen aan de Buitengewoon Fit beweegles op donderdagmorgen. En dat bevalt haar maar al te goed. Hoewel ze de afgelopen tijd in contact is gebleven met haar sportvrienden, is het toch weer heel fijn om elkaar te zien, op gepaste afstand.

Hoe gaat het? Ben je de tijd goed doorgekomen?
“Eigenlijk gaat het goed met mij. Ik ben de afgelopen tijd, voordat de beweeggroepen weer van start gingen, goed doorgekomen. We hebben met de vaste deelnemers van de Buitengewoon Fit lessen van Maastricht Sport een groepsapp aangemaakt. Middels de groepsapp hielden we contact, want de contacten die ik daar heb zijn zo leuk. Zo hoefde ik ze niet te missen.”

Ben je thuis een beetje in beweging kunnen blijven?
“Meer dan een beetje! Omdat ik na een paar weken niet eens meer wist of het maandag of donderdag was, heb ik mezelf een nieuw dagritme aangeleerd. Ik startte de dag met Nederland Beweegt, gevolgd door Limburg Beweegt en ik sloot de ochtend af met MAX Geheugentrainer. Niets is fijner dan een goed begin van de dag. Dat zorgde ervoor dat ik vrolijk bleef en me fit voelde.”

Hoe is het om weer buiten in gezelschap te sporten? Welke lessen volg je?
“Ontzettend fijn. Het is weer als vanouds. Gezellig samen sporten en het nuttige met het aangename combineren. We lachen en kletsen heel wat af tijdens de lessen en doen dat nu gewoon op gepaste afstand. Het enige wat niet kan is het spelonderdeel, dat we normaal iedere les gezamenlijk deden. Maar daar valt mee te leven!”

Is het lastig om gepaste afstand te houden en de extra maatregelen op te volgen tijdens de lessen?
“Eigenlijk helemaal niet. Iedereen heeft zijn eigen plekje dat hij/zij, voordat de les van start gaat, afzet. Op deze manier kan iedereen voldoende afstand houden. En aangezien alle deelnemers redelijk op leeftijd zijn, heerst er ook een bepaalde angst, niemand wil risico lopen. Daarom houdt iedereen zich er goed aan en kunnen de lessen op een veilige manier plaatsvinden.”

Wat heb je het meest gemist?
“Wat ik buiten de Buitengewoon Fit lessen heb gemist en nog steeds mis, is mijn vrijwilligerswerk. Ik werk als vrijwilliger voor de politaxi bij het MUMC+. Aangezien ik de 70 ben gepasseerd, zal ik daar ook voorlopig niet meer aan de slag kunnen. Hoewel ik dat enorm jammer vind, begrijp ik het ook. Het is aan de ouderen om een stapje terug te doen.”

Waar geniet je nu extra van… Wat eerst niet mocht en nu weer wel?
“Even mijn kinderen en kleinkinderen zien, weer een bezoekje – op gepaste afstand – brengen aan vrienden. De dingen die hiervoor heel normaal waren. Het heeft me weer met beide benen op de grond gezet. We zijn onlangs met de familie een weekendje weg geweest in eigen land. Hoewel ieder gezin zijn eigen huisje had, konden we wel samen het strand op en een wandeling maken. Samen hebben we op afstand genoten van elkaar.”

 Lees ook