Hans Moleman
TIM-verslaggever 25 januari 2020

Ethiopië krijgt goede raad uit Maastricht

Maastricht is op soms verrassende wijze een internationaal opererende stad. Neem de trainingen en adviezen die de MSM, de Maastricht School of Management, en de medische faculteit van de UM geven in Ethiopië.

De MSM is sinds vorig jaar betrokken bij Bright Future in Agriculture, een ambitieus driejarig project ter ondersteuning van het Ethiopische onderwijs bij het verbeteren van de kwaliteit van beroepsopleidingen in de melkveehouderij en tuinbouw.

Praktisch

Inzet is de opleidingen beter te laten aansluiten bij de praktische behoeften van het bedrijfsleven. Het project, dat loopt tot en met 2021, wordt gefinancierd door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, als onderdeel van het zogeheten Orange Knowledge Program. Met het project is voor MSM 2,75 miljoen euro gemoeid.

Het projectmanagement wordt gevoerd vanuit Maastricht, samen met de Ethiopische partner Federal TVET Institute. Vanuit Nederland zijn ook het Limburgse Citaverde en Q-Point uit Wageningen betrokken. Citaverde Bedrijfsopleidingen richt zich op de tuinbouw, Wageningen op de melkveehouderij. 

SDG

Het project draagt bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN, de Sustainable Development Goals, en wel aan SDG 2: honger bestrijden door het bevorderen van productie in de landbouw, het creëren van ecologisch duurzame voedselsystemen en het verhogen van de efficiëntie van het gebruik van water in de landbouw.

Daarbij wil het project meer kansen op werk scheppen, vooral voor jongeren. Ethiopië is met ruim 100 miljoen inwoners het een na grootste land van Afrika. Het heeft een bevolking die grotendeels onder de 30 jaar is. Miljoenen jongeren zijn er op zoek naar werk en een beter bestaan.

Samenwerking

Om de kwaliteit en de inzetbaarheid van afgestudeerden van Ethiopische beroepsopleidingen te verbeteren wordt gemikt op meer samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs. De opleidingen zullen beter moeten aansluiten bij wat bedrijven en ontwikkelingsplannen van de regering nodig hebben.

Het project concentreert zich op melkveehouderij en tuinbouw omdat deze twee sectoren nog erg veel economische kansen en ontwikkelingsmogelijkheden bieden in Ethiopië. De agrarische sector in het land bestaat nu nog grotendeels uit overlevingsboertjes.

Agropark

De Ethiopisch overheid is bezig met de ontwikkeling van een reeks agro-industrieparken, waarvan wordt gehoopt dat ze over enkele jaren werk kunnen bieden aan een slordige honderdduizend mensen, die ook produkten voor de export maken. Ethiopië is al een aanzienlijke exporteur van koffie, sesamzaad en rozen.

Het Bright Future in Agriculture-project wil ¨maximale verbinding¨ organiseren tussen de nieuwe bedrijfsparken en de beroepsopleidingen.  

Tot einde 2021 zullen diverse missies worden uitgevoerd door Citaverde BO richting Ethiopië en zullen ook projectdeelnemers uit Ethiopië in Nederland worden getraind. Het gaat hierbij met name om Train de Trainer-cursussen.

Gender

Maastricht School of Management is al langer actief in Ethiopië, een van de armste en tegelijk een van de meest veelbelovende ontwikkelingslanden. Zo werd in 2018 een werkplan afgeleverd dat tegen 2025 voor betere kansen voor vrouwen op Ethiopische universiteiten moet gaan zorgen.

Ethiopië is van oudsher een patriarchale samenleving, maar de in 2018 aangetreden hervormingsgezinde premier Abiy Ahmed is voorstander van meer gelijke kansen. Zijn regering bestaat nu voor de helft uit vrouwen, een unieke ontwikkeling in Afrika.

Medisch

In 2016 werd de Universiteit Maastricht al betrokken bij een groot project om het medisch onderwijs in Ethiopië  te verbeteren. Medewerkers van de medische faculteit adviseren twee geselecteerde Ethiopische medische universiteiten bij het toepassen van Probleem Gestuurd Onderwijs in de lessen, de ondersteuning en de organisatie van het onderwijs.

De kennis die de twee universiteiten op deze manier verwerven delen zij weer met andere universiteiten in Ethiopië. In het kader van het project bezocht een Ethiopische delegatie, bestaande uit medewerkers van het Federal Ministry of Health en enkele artsen/bestuurders al Maastricht om zich te verdiepen in de aanpak van het medisch onderwijs aan de Universiteit Maastricht.Lees ook