Revolution Slider Error: Slider with alias wyck-ceramique not found.

Maybe you mean: 'home-slider' or 'jekerkwartier' or 'slider_jekerkwartier_vroeger' or 'slider_jekerkwartier_wonen' or 'duurzaam' or 'dummy-buurt' or 'samen' or 'veilig' or 'wonen' or 'bereikbaarheid' or 'portretten' or 'boschstraatkwartier' or 'wyck' or 'jekerdal' or 'biesland' or 'sint-pieter' or 'boschpoort' or 'bosscherveld' or 'Belvedere' or 'wittevrouwenveld' or 'limmel' or 'malberg' or 'oud-caberg' or 'dousberg-hazendans' or 'borgharen' or 'heer' or 'binnenstad' or 'kommelkwartier' or 'statenkwartier' or 'sint-maartenspoort' or 'villapark' or 'campagne' or 'wolder' or 'brusselsepoort' or 'mariaberg' or 'belfort' or 'pottenberg' or 'malpertuis' or 'caberg' or 'daalhof' or 'frontenkwartier' or 'lanakerveld' or 'wyckerpoort' or 'heugemerveld' or 'nazareth' or 'scharn' or 'amby' or 'beatrixhaven' or 'itteren' or 'meerssenhoven' or 'randwyck' or 'heugem' or 'de-heeg' or 'vroendaal' or 'sliderwonena' or 'stadsbreed' or 'home_zonder_tekst' or 'home-dialect' or 'home-slider-redesign-2018' or 'doe_mee' or 'maastricht' or 'wawwelbox' or 'timapp'

Els Budé meet de luchtkwaliteit in Céramique

op 11 december 2017 door Redactie

In november 2016 riepen we mensen met een goede neus voor luchtkwaliteit op zich bij ons te melden. De animo was groot en 62 bewoners gingen aan de slag met het meten van de luchtkwaliteit in de stad. Nu, een jaar later loopt het meetproject bijna af. Hoe de meetpuntbeheerders terugkijken op afgelopen jaar, waarom ze überhaupt meededen en welke uitkomst ze verwachten, lees je in deze reeks van 3 artikelen over het project. Deze week is het woord aan Els Budé uit Céramique.

Een steentje

Meehelpen. Dat is de belangrijkste drijfveer van Els. En dat past ook wel bij deze bezige bij. Els heeft het sinds haar pensioen misschien wel drukker dan ooit. Met vrijwilligerswerk hoofdzakelijk. Dus deze vorm van vrijwilligerswerk past dan ook prima in het rijtje. “En waarom ook niet? Er wordt hulp gevraagd, dan help ik. Het is een kleine moeite. Plus luchtkwaliteit interesseert me. Ik woon al lang langs de Maas. Als kind al. En in die jaren is het scheepverkeer intensiever geworden. Plus de schepen zijn groter geworden. Als de stuw van Ternaaien openstaat, dan varen ze hier in grote aantallen voorbij. We zitten hier ook onder de wind van de Enci. En we wonen boven de parkeergarage van Plein 1992. Ik wil graag weten wat dat betekent voor de kwaliteit van de lucht die we inademen. En hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in heel Maastricht. Daarom wil ik mijn steentje bijdragen.”

Schone gevels

De tussentijdse resultaten vertellen Els dat de luchtkwaliteit oké is. “We zitten onder het gemiddelde, dus dat is goed. Denk ik. Grappig is wel dat je in de resultaten terugziet wanneer onze gevels zijn gereinigd.”

Actie!

1 ding hoopt Els dat er gebeurt zo aan het einde van het project: “Ik hoop dat de politiek actie onderneemt als de uiteindelijke resultaten ergens een verontrustend beeld opleveren. Ik ken iemand die voor 3 meetbuisjes zorgt. Ook hij ziet het niet als een belasting. Maar ik vind wel dat als je aan mensen vraagt om iets vrijwillig te doen, dan moet je als gemeente ook iets doen met de resultaten. Sowieso met de afwijkende”, besluit Els.

Over het project

Samen met alle partijen in de stad wil de gemeente Maastricht de luchtkwaliteit de komende jaren verder verbeteren. Sinds 12 januari 2017 meten inwoners met behulp van meetbuisjes op 62 locaties de luchtkwaliteit. Het is een aanvulling op het gemeentelijke meetnet dat bestaat uit meetbuisjes op 44 locaties in de stad en de meetstations bij de Hoge Fronten en bij de noordelijke A2-tunnelmond (Geusselt). Begin 2018 volgt een jaarrapportage met de definitieve meetresultaten. Het project is een goed voorbeeld van de betrokkenheid van de inwoners van Maastricht. Meer info vindt u op www.luchtmeetnet-maastricht.nl/maastricht.

Lees ook de verhalen van de bewoners van de Sint Maartenslaan, Eddy Broux uit Wolder, Alphons Damoiseaux uit Amby en Cees Cools en Leon Roomans uit Campagne. Waarom deden zij mee aan dit project?