Hans Moleman
TIM-verslaggever 1 december 2018

EIPA: Maastrichts opleidingscentrum voor Europa

Het centrum van Maastricht kan bogen op een vitaal internationaal trainingscentrum: het Europees Instituut voor Bestuurskunde, ofwel European Institute of Public Administration (EIPA). Opgericht in 1981, ter gelegenheid van de eerste sessie van de Raad van Europa in Maastricht, levert het centrum opleidingen, advies en onderzoek.

In Maastricht zat het EIPA oorspronkelijk in het Huis met de Pelikaan, een historisch pand op de hoek van het Onze Lieve Vrouweplein. Daar is nu een andere Internationale instelling, het Europees centrum voor ontwikkelingsbeleid ECDPM, gehuisvest. In 1986 verhuisde het EIPA naar een monument iets verderop, een voormalig kanunnikenhuis. Achter dit pand verrees een kantorencomplex rondom een binnenhof. Het instituut breidde verder uit naar nieuwbouw op de hoek van de Hondstraat en de Cortenstraat.

Europese vaardigheid

De Europees bestuurskundig trainingscentrum heeft naast de hoofdzetel in Maastricht vestigingen in Luxemburg, Barcelona en Brussel. Voorzitter van de raad van bestuur is de Belgische politicus Guy Verhofstadt, directeur is de Duitse hoogleraar Marga Pröhl.

EIPA’s kernmissie: diepgaande inzichten en praktische kennis overbrengen over allerlei aspecten van regels en beleid van de Europese Unie, met als doel de vaardigheden van betrokken ambtenaren en politici te versterken waar het gaat om de correcte en efficiënte uitvoering ervan.

Een mooi voorbeeld daarvan is de steun die het instituut aan Bulgarije heeft gegeven, dat als nieuw lid van de Europese Unie in 2018 voor het eerst het wisselend voorzitterschap van de Europese Raad heeft. Het betekende vooral in 2017 veel advies en begeleiding: n totaal werden meer dan 1500 Bulgaarse officials getraind in 54 groepssessies in Sofia en zes trainingen in Brussel, tussen maart en oktober.

Europese waarden

De Belgische oud-premier Guy Verhofstadt markeert het vitale belang van een goede Europese academie in het jongste jaarverslag. De Europese gedachte heeft het soms zwaar te verduren de laatste jaren, maar:

”Ik voel me meer Europeaans dan ooit. En ik vind dat de Europese Unie de beste weg vooruit is voor ons allemaal. Hervorming is nodig, maar ik ben ervan overtuigd dat we stap voor stap een beter Europa kunnen opbouwen. Een Europa dat niet geleid wordt door populisme, maar door goed geinformeerde, opgeleide burgers. Door mensen die geloven in onze Europese waarden”.

Daar komt het Maastrichtse trainingscentrum in het spel, aldus Verhofstadt: “Als we willen dat nationale regeringen de EU blijven ondersteunen, dan hebben we ook ambtenaren nodig die het gevoel hebben dat ze erbij horen. Daar heeft het EIPA een belangrijke rol.”

Jaarlijks nemen duizenden cursisten deel aan honderden trainingen en seminars die EIPA op zijn vier locaties aanbiedt. Het centrum organiseert ook de uitreiking van de European Public Sector Award, een prijs die zes jaar geleden werd ingesteld om ambtenaren en beleidsmakers te belonen voor de beste Europese regelgeving en uitvoering.

Lof en kritiek

Hoe bevalt het een Europees bestuurskundige in Maastricht? Dr. Edward Best, leider van de afdeling European Governance, mag zich een veteraan noemen in de stad. Hij kwam nog in de vorige eeuw naar hier, voor wat hij dacht dat een periode van maximaal drie jaar zou zijn. Inmiddels woont en werkt hij hier dertig jaar met zijn gezin.

Best: “Maastricht has been an easy and enjoyable place to live and work.  It has been an excellent place to raise a family. My two sons went through the international school education here and flourished. The younger one was in fact born here. Even though he has lived in the UK now for some years, he still feels that Maastricht is ‘home’.

“Personally, Maastricht has also felt good for me as someone with a commitment to European union and international governance, as well as a multicultural family. I admire it as a living example of the coexistence of local, national, European and international identities.

“It was vividly manifested a couple of years ago by the bicentennial celebration of the Kingdom of the Netherlands in Maastricht together with the Heads of State of the neighbouring countries, with performances on the Markt by young people from across the world at the United World College.

“While sharing the general virtues of Dutch society, Maastricht also has a particular style and feel, perhaps a Latin touch, that many people find attractive and welcoming.

“Finally, Maastricht is not too big, but is more lively and international than its size might promise. It has some big events (I love TEFAF) as well as a constant level of smaller-scale activity. And it is close to many other cities in the Euregio.

“Which does, however, bring me to the question of what could be improved. Like many others, we regret the lack of direct train connections with Germany and Brussels, which makes it more of an effort for people to come to our institute’s activities.”

 Lees ook