Algemene redactie
9 december 2020

Eerste voedselbosje van Limburg op een schoolplein in Maastricht

De leerlingen van United World College Maastricht zijn de trotse eigenaars van een voedselbosje op hun schoolplein. Het eerste van Limburg! Op de kleine oppervlakte van 30 vierkante meter staan wel 22 verschillende eetbare bomen, struiken en kruiden. Voordat het voedselbos werd geplant op 1 december, kregen de leerlingen lessen over het nut van het voedselbosje. Ze leren waar voedsel vandaan komt, hoe het groeit en welke planten je kunt eten.

Blije gezichten ondanks het gure weer

Het is regenachtig koud weer, maar daar lijken de kinderen geen last van te hebben. Ze kwebbelen er vrolijk op los en werken hard aan hun taken. Naast de aanplant van het voedselbosje zijn er nog meer leuke buitenactiviteiten. Kinderen kunnen een appel roosteren in een heerlijk verwarmend vuurtje. Ook is er een korte les over “de regenworm”. De docent geeft aan dat deze kennis bij de kinderen niet mag ontbreken. De wormen zorgen voor een gezondere bodem en wij ontvangen daardoor een betere oogst.

UWC Maastricht ontvangt Eco-Schools vlag

Lodewijk van Oord, hoofd van de school, is trots op de duurzame en groene resultaten. . En er liggen nog genoeg groene ambities voor in de toekomst. Ze willen het voedselbosje uitbreiden en de oudere studenten er ook aan verbinden. Vandaag nemen ze als school de tweede groene vlag van Eco-Schools Nederland aan, waarbij ze erkend worden met hun status als duurzame school.

Leren over voedsel en duurzaamheid

Docent buitenwerk Cyrille Dols vindt een voedselbosje een mooie manier om kinderen te leren over het ontstaan van voedsel. Op deze manier leren kinderen dat hun eten niet vanzelf op hun bord terecht komt, maar dat er heel veel werk aan vooraf gaat.

Jong Leren Eten Limburg

Truusje Diepenmaat en John Steijns van Jong Leren Eten Limburg zijn blij om te zien dat deze dag zo veel plezier brengt. Buiten werken, tuinieren en voedsel verbouwen blijken leuke activiteiten te zijn voor kinderen. Over een half jaar kunnen ze de eerste vruchten oogsten en proeven. Dan is het verhaal helemaal rond en hebben ze hun doel bereikt: Kinderen weer in contact brengen met gezonde en duurzame voeding. Meer weten over voedselbosjes? Check dan de website van IVN.

Door: Frederique Pronk

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en te recreëren.

 Lees ook