Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 23 januari 2021

Eerste uur avondklok; vooral de stilte maakt indruk

Het is niet de leegte van straten en pleinen die zaterdagavond na negen uur de meeste indruk maken. Op deze historische 23e januari 2021 – voor het eerst na de Wereldoorlog II is er in Nederland een avondklok ingesteld – maakt vooral de stilte indruk. Het lijkt er in het eerste uur van deze minimaal twee weken durende avondklok  sterk op dat het overgrote deel van Maastrichtenaren in eigen huis vertoeft.

De druilerige regen nodigt niet bepaald uit om op zaterdagavond 23 januari een ommetje te maken. Dat is niet het enige dat de stad extreem stil maakt. Behalve thuisbezorgers op snelle e-bikes valt in de binnenstad en op de singels nauwelijks verkeer waar te nemen. Een fietser met een cello op de rug gaat via de Grote Staat richting Sint Servaasbrug.  Op de kiosk staan drie jongemannen. Zij blijken de intentie te hebben te gaan protesteren. Bij de bekendste klok van Maastricht, die van ‘zalle v’r aofspreke oonder klok oppe Vriethof’ staan een aantal fotografen en een verslaggever van De Limburger.

Klokslag negen uur verandert het straatbeeld niet echt. Het valt vooral op hoe stil het in de stad is. Op de Markt staat een taxi te wachten op klandizie. Drie jongeren lopen vanaf de Boschstraat richting Spilstraat. Ter hoogte van ’t Mooswief worden ze aangehouden door een net voorbij rijdende motoragent. Even later keren ze weer terug waar ze vandaan komen. De motorpolitie heeft hen vriendelijk doch dringend verzocht terug naar huis te gaan. Zonder toestanden geven ze gehoor aan zijn oproep. De agent: “Drie Duitse jongens. Ze bleven keurig tegen me praten en protesteerden niet toen ik ze aangaf dat ze naar huis te gaan. Zo’n eerste uur is niet het moment om op je strepen te staan. Tenminste niet als de ontmoeting vriendelijk verloopt.”

Het is inmiddels een kleine twintig minuten na negen uur. De drie ‘kiosk-jongeren’ nemen afscheid van elkaar. Andere gelijkgestemden zijn er niet gekomen.

De Sint Servaasbrug blijft minutenlang zonder dat ook maar iemand van Wyck naar Maastricht oversteekt of vice versa. Op de singels waar toch altijd wel verkeer is, zelfs midden in de nacht, weinig verkeer. De stilte moet voor bewoners van de Hertogsingel, Statensingel, Wilhelminasingel en Prins Bisschopsingel heus wel even wennen zijn. Bij het Henri Hermanspark rijdt een volledig in het donker geklede fietser zonder licht richting politiebureau. Je zult de eerste avond van de avondklok worden aangehouden omdat je zonder verlichting fietst.

 Lees ook