Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 11 november 2019

Eerste 11e van de 11e in MECC; weldadige rust in centrum; veel minder drukke aftrap carnavalsseizoen

Een heerlijke maandagse ochtendrust in hartje centrum; gezellig druk maar zeker veel minder dan de afgelopen jaren start de 11e van de 11e 2019 in het MECC. Zo kan de eerste aftrap van de Limburgse carnaval in het Maastrichtse congrescentrum na vele jaren Vrijthof worden omschreven.

Alle ingrediënten om lekker warm en droog binnen een ‘werkdag’ lang de 11e van de 11e te vieren zijn maandagmorgen al aanwezig. De wind is guur en de temperatuur houd ook niet over. Later volgt ook nog eens gestaag vallend nat. Toch is dat voor een deel van de Limburgse carnavalsvierders geen reden om naar het MECC in Maastricht te gaan. Die constatering kan gelijk al getrokken worden bij station Maastricht. De wandeling naar Randwyck is geen rijaloet vaan Vastelaovendvierders. Evenmin wordt heel veel gebruik gemaakt van de bussen die worden ingezet.

In het MECC is het overigens zeker niet ongezellig. Wel de beleving qua geluid is totaal anders. De aanvang van de 11e van de 11e, met uiteraard Beppie Kraft die voor de warming-up zorgt, laat nog eens horen dat de huidige akoestiek van het congrescentrum een van de redenen moet zijn geweest dat het Eurovisie Songfestival niet naar Maastricht is gekomen. De artiesten horen hun stem van alle kanten terug weerkaatsen en het publiek moet wel een stootje doffe geluiden kunnen verdragen.

Daartegenover staat weer dat alle feestvierders lekker met de jassen uit droog en warm aon de geng kinne. En de facilitaire mogelijkheden voor organisatie en artiesten zijn in het MECC ten opzichte van het Vrijthof van grote klasse. 

Wie denkt dat de oer-carnavalist de verhuizing naar het MECC wil bannen heeft het mis. Vergeet niet dat de afgelopen edities in het weekend werden gehouden. Ten opzichte van een maandag scheelt dat waarschijnlijk ook wel een slok op een borrel. En de oude locatie – beter gezegd de horeca op het Vrijthof en omgeving – worden rond het middaguur niet overvallen door puristen die stellig zijn en zeggen dat ook de aftrap van carnaval buiten moet worden gevierd. Tegen tienen ’s ochtends staan en zitten twee verklede koppels in café In Den Ouden Vogelstruys. Geen Maastrichtenaren, de eerste daarvan arriveren rond het middaguur. En dat zijn er geen honderden. De twee koppels komen uit Groesbeek en Tilburg! De Noord-Limburgers willen eerst lekker een kopje koffie in hartje Maastricht; de Tilburgers vinden het verkassen naar het MECC niks. “Carnaval vier je buiten’, zeggen ze binnen in de bruine kroeg.

Niet veel later opent de deken van Maastricht – John Dautzenberg, in het MECC met een zegen en plezierwens de 11e van de 11e voor geopend. In hartje Maastricht kan de middenstand zich volledig concentreren op de Belgen die hun vrije dag (de 11e november is ook de dag dat de Eerste Wereldoorlog tot een einde kwam) graag in de Limburgse hoofdstad doorbrengen.

Vanavond treden in meerdere kroegen in het centrum van de stad tal van Maastrichtse artiesten op. Daar komt Thuis in Maastricht morgen (dinsdag 12 november) uiteraard op terug. Net zoals met meer foto’s van de 11e van de 11e van Station naar in het MECC.

 Lees ook