Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 21 mei 2019

Een weekend vol cultuur, Europese ambities en jonge moderne passie voor stad en mode

Trok zondag rond het middaguur de traditionele Stadsprocessie door het oude centrum van de stad; ‘op Sint Pieter’ doen ze het andersom. Daar trekt het publiek tijdens de tweejaarlijkse Cultuurroute letterlijk van huis naar huis om aan de voet van de berg op velerlei manieren cultuur te snuiven. Wie denkt dat Maastricht alleen maar gepromoot wordt door belegen volk heeft het goed mis. Wat te denken van de twee Instagrammers Simone Daemen en Amber Girelle. Zoveel ze kunnen zetten ze hun Maastricht en hun favoriete mode op de kaart via dit sociaal ‘foto’ medium. En met succes en heel veel plezier. Serieuzer maar daarom niet minder interessant was afgelopen zaterdag de ‘warming up’ van de Akense Karslspreis in het Gouvernement.

Ze worden door tienduizenden mensen van over de hele wereld gevolgd. Simone Daemen (‘artiestennaam’ A New Jacket) en Amber Girelle hebben beide passie voor Maastricht en mode. ‘Kinderen van deze tijd’ houden een dergelijke liefde niet klein. Dat mag de hele wereld weten. Zoveel als ze kunnen struinen ze bekende, mooie, spannende en gekke plekjes in hun stad af; om daar (ze zijn altijd bepakt met dozen en tute kleding) hun twee passie – mode – op de plaat te zetten.  De twee zijn inmiddels volleerde Instagrammers. Thuis in Maastricht fotograaf spotte het tweetal afgelopen weekend in de Gubbelstraat. Wilt u meer weten over deze twee jonge ambassadeurs van de stad? Klik hier op hun Instagram accounts.Ongetwijfeld komt u de Simone en Amber binnen afzienbare tijd ook weer tegen op Thuis in Maastricht.

In het Gouvernement kwamen afgelopen zaterdag afgevaardigden van de roemrijke Akense Karlspreis en tal van regionale lokale politieke kopstukken bij elkaar. Onder de naam Karlspreis meets Limburg hield de minister-president van Nordrhein-Westfalen (Düsseldorf – Aken – Ruhrgebiet) Armin Laschert een lezing. Het is een van de activiteiten in aanloop naar de uitreiking van de Karslpreis in Aken, 30 mei aanstaande. Die wordt dit jaar toegekend aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de Portugees António Guterres. Deze jaarlijkse award staat altijd in het teken van een sterk gemeenschappelijk Europa. Dat wordt onder meer met zeer veel ambities en nog meer geestdrift doorgegeven door Jürgen Linden. Deze voormalige burgemeester van Aken is voorzitter van de stichting voor de Internationale Karlspreis van Aken. Maar dat niet alleen. Iedere keer weer, zo ook afgelopen zaterdag, weet hij het publiek te boeien met zijn spreekbeurten. Zonder dedain, met respect voor iedere mening en gespeend van iedere vorm van populisme weet hij uitleg te geven waarom Europese landen en vooral de bevolking gebaat is bij samenwerking in een zoveel als mogelijk open samenleving. Zijn toehoorders – waaronder oud-burgemeester van Maastricht Jan Mans, de huidige eerste burger van de stad Annemarie Penn – te Strake en gouverneur Theo Bovens – waren dan ook weer eens stevig onder de indruk van zijn speech.

Minder indrukwekkend tot nu toe is ons voorjaar. Tenminste voor de liefhebbers van veel zonuren en subtropische temperaturen. Hadden we verleden jaar rond deze tijd al ongeveer een zomer er op zitten. Tot nu toe is het wat dat betreft behelpen. Behalve de kou hebben we zo nu en dan ook te maken met een pittige regenbui. Zoals zondagmiddag. Na een alleszins aangename dag ging tegen de avond het roer om. Donkere wolken pakten samen boven de stad en niet veel later waren de terrassen leeg en bleven de achtergebleven glazen vol, met regenwater. Maar ook regen – positief zijn is ook een kunst – heeft zo zijn charmes. Kijken naar dansende regendruppels kan op zijn tijd best een aangenaam tijdverdrijf zijn. Voor even dan.

Voor die buien ons dwongen een droog onderkomen te zoeken was het in en op Sint Pieter heel erg (veel) genieten van allerlei cultuuruitingen. Het Buurtplatform Sint Pieter – Jekerdal – Villapark organiseert sinds een jaar of acht geleden (toen Maastricht nog volop in de race was voor Culturele Hoofdstad Europa) een prima cultuurfestival. Kleinschalig, zeer lokaal en niet zelden verrassend. Zo trad deze editie de nog altijd unieke, komische – gelijk ook melancholieke – Irma van Hoof op tussen de bloemenpracht van Bloemenhuis Sint Pieter; en daar werd ze ‘surprise-actje’ – aangekondigd door still going strong Thei DolsOnder de luifel van het terras van de Sjans gaf Harmonie Sint Pieter een concert. Op de Viefsprunk was het voor alle terrasgangers van de andere horeca-etablissementen in eigen stad een middag lang vakantie vieren. Zo kon op tientallen plekken van allerhande cultuur genoten worden. Wat te denken van een Tangomiddag in een huiskamer aan de Lage Kanaaldijk. De hut zaot dao de ganse middag volAan Manon Machiels – een van de kartrekkers van dit zeer prettige buurtfestival – vroegen we of ze ook een idee hadden hoeveel publiek op de Cultuurroute afkomt: “Niet precies, maar we tellen wel degelijk en komen dit jaar tot een schatting van 2.500 bezoekers.”

Eerder nog die zondag toog Thuis in Maastricht naar het Wittevrouwenveld. Daar kwamen een kleine 100 mensen af op door Maastricht Bereikbaar (MB) en Maastricht Marketing georganiseerde try out wandelingen en fietstochten met de Groene Loper als rode draad. Désirée Florie van MB: “Dit nieuwe stukje Maastricht biedt – ondanks dat nog veel moet gebeuren – nu al heel mogelijkheden voor actieve recreanten. Samen met VVV Maastricht (Maastricht Marketing) hebben we trajecten bedacht om op te wandelen of te fietsten.” Dat daar belangstelling voor is bleek al in aanloop naar de 19e mei. Florie: “Binnen 24 uur waren we voor twee fietstochten en dito wandelingen volgeboekt. Dat belooft veel goeds voor de toekomst.”

Niet alleen Maastrichtenaren hebben de weg naar het Witte Vrouwenveld gevonden. Ook mensen uit onder meer Meerssen en Sittard zijn die zondagochtend van de partij. De komende tijd vinden nog drie georganiseerde wandelingen plaats. Meer informatie daarover vindt u op de site Mijn Groene Loper.

 

 Lees ook