Karin Somers
TIM-verslaggever 4 juni 2020

Een schoon Maastricht in coronatijden

Geen volle collegezalen, geen onderwijsgroepen. De studenten van de Universiteit Maastricht zitten door corona voornamelijk thuis te studeren. Sommigen gaan naar hun ouders in Nederland of het buitenland. Ezekiel Stevens uit Ierland bleef in Maastricht en begon – samen met enkele mede-studenten – het initiatief UM Clean Up. “We willen graag een steentje bijdragen aan een schoner Maastricht. Samen met de inwoners.”

Zet je afval op de kaart
Het idee is simpel: je neemt een vuilniszak en vult deze met plastic afval dat je vindt in je buurt. Laat zien waar je hebt schoongemaakt door een punaise te plaatsen op de landkaart op de website van het Klimaat Actie Netwerk (KAN). Je kunt ook nog een foto maken van je schoonmaakactie en deze delen op social media. Door de #UMCleanUp te gebruiken, maak je tevens kans op prijzen van With Love Burrito. Ezekiel: “Op de landkaart zie je dat er al in menige buurt is opgeruimd, maar studenten zijn thuis bij hun ouders eveneens aan de slag gegaan. Zo hopen we dat het idee zich wijdverspreid.”

Geen festival, wel opruimen
Vorig jaar was er de Mass Maas Clean Up. Een festival waarbij plastic werd verzameld in het Stadspark. “Dit was een groot succes. Je zag echt een mix van Maastrichtenaren, gezinnen en studenten. Door corona is een festival niet mogelijk. Daarom bedachten we dit. Er wordt sowieso al veel plastic opgeruimd door mensen. Mede dankzij andere initiatieven. Dat is hartstikke goed. Wij willen dit graag nog meer zichtbaar maken en anderen stimuleren.”

PickitUp
Zo is er de campagne #PickitUp, een initiatief van de gemeente Maastricht, uitgevoerd door het CNME. Vanwege de coronamaatregelen is #PickitUp momenteel niet actief in het onderwijs. Ook grootschalige opschoonacties kunnen niet worden georganiseerd. Wat wel mag, is een rondje wandelen in je eigen wijk. Daarom deed CNME een oproep aan de burgers van Maastricht om met geleende spullen van #PickitUp de eigen buurt op te schonen. Hier is massaal op gereageerd. “Aan de ene kant zien we dat tijdens de corona-crisis het afvalprobleem op straat en in de natuur groter is geworden”, vertelt Carole van der Put, projectleider bij CNME. “Maar aan de andere kant zien we dat een grotere groep mensen zelf aan de slag gaat om afval te prikken. Dat doet ons deugd. Hiermee helpen we stadsbeheer een handje om de stad schoon te houden.”

In gesprek
Zelf ging Ezekiel aan de slag in zijn eigen buurt aan het Emmaplein. “Het leuke is dat je dan gemakkelijk een praatje maakt met je buren. Ik hoop dat mensen zien dat er ook studenten zijn die veel geven om de plek waar ze wonen. Dit is niet altijd duidelijk. Misschien door het ontbreken van communicatie onderling. Met UM Clean Up hoop ik dat we samen Maastricht nog mooier maken en dat aan iedereen kunnen laten zien.”Lees ook