Algemene redactie
28 september 2020

Een natuurlijke parasol als schaduwplek

Door: Frederique Pronk

Patrick Geraerts is behoorlijk actief met groen. Dat blijkt wel als ik bij hem thuis in Amby plaatsneem onder zijn mooie druivenparasol. Acht jaar geleden begon hij samen met zijn vrouw met het plaatsen van druivenstruiken, waardoor ze nu boven het pad vanuit de keuken richting het achterste terras schaduwpartijen hebben gecreëerd.

Deze natuurlijke parasol biedt veel verkoeling. Daarnaast levert het honderden paarse druiventrosjes op die ze oogsten en waar ze samen sap van maken. Dit sap bottelen ze in glazen beugelflessen, waarvan ze het hele jaar rond genieten. Daarnaast geven ze ook nog eens liters weg aan mensen die weinig te besteden hebben of gewoon eens wat anders willen proeven. De flessen krijgen ze altijd terug met de vraag of er nog meer is en zo niet of ze dan volgend jaar daar misschien nog voor in aanmerking mogen komen.

Liefde voor natuur

Patrick zijn vrouw Maymay, die afkomstig is uit de Filipijnen, heeft hem geïnspireerd voor zijn liefde voor de natuur. Haar familie is grootgrondbezitter van 105 hectare land. Ze verpachten de grond aan boeren, die om de drie maanden oogsten. Hun familie krijgt ook een oogstdeel, wat ze vervolgens weer gratis geven aan arme mensen in de buurt. Er zijn veel mensen in de Filipijnen die daar afhankelijk van zijn. Ze zijn daar heel dankbaar voor. Als dochter van grondbezitters speelde de natuur een grote rol in het leven van Maymay. Binnen zijn huidige werkzaamheden als conciërge bij Stichting Kom-Leren en als hoofdkoster en assistent beheerder van de Sint-Janskerk aan het Vrijthof probeert Patrick natuur en groen een plek te geven.

Zo is hij op school actief binnen de schooltuin en leert hij kinderen over de flora en fauna. Binnenkort gaat de school fuseren en verhuizen van locatie naar het gloednieuwe Kindcentrum Ziezo in De Heeg. Daar krijgen ze ook weer een mooie tuin die in samenwerking met Nelle Driessen, werkzaam bij CNME Maastricht en regio, tot stand zal komen. Ondanks dat ze binnenkort weggaan, hebben ze toch besloten energie te steken in de huidige tuin. Ze hebben samen met ouders en kinderen flink gewerkt om het natuurspeelplein en de ontdektuin weer goed bespeelbaar te krijgen. Uit ervaring weet hij dat dat na een zomervakantie geen overbodige luxe is.

Natuurgluren naar slechtvalk

Naast deze werkzaamheden maakt hij voor natuurgluren foto’s en filmpjes van het slechtvalk koppel met hun twee zonen. Ze begeven zich in de toren van de Sint-Janskerk waar hij toegang toe heeft. Via vaste camera’s die daar geplaatst zijn, ontvangt hij geregeld spectaculaire beelden die hij met ons deelt. Je kunt ze zien op de facebook pagina van CNME en op Natuurgluren.

Wil je ook een natuurlijke schaduwplek in je tuin creëren? Dan is zo’n druivenparasol een hele mooie, duurzame en goedkope oplossing. Wie weet is het iets voor in mijn eigen tuin.

 Lees ook