Romain Groenen
5 december 2019

Een nacht op pad met de gemeentelijke handhavers

Hoe is het om een nacht mee op pad te gaan met de handhavers van de gemeente Maastricht? Wat komen ze tegen? En hoe gaan ze om met lastige situaties? Stadsreporter Romain Groenen liep een zaterdagavond mee met een patrouille. Lees hier zijn ooggetuigenverslag.

Even voorstellen

Romain gaat op pad met BOA’ers Peter en Raimond. BOA staat voor Buitengewoon Opsporingsambtenaren. Zij zijn handhavers en zien erop toe dat mensen zich houden aan landelijke en gemeentelijke regels in de openbare ruimte. Quint is Wabo- handhaver. Wabo betekent Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en Quint controleert met name op geluidsoverlast van horecagelegenheden.

Geluidsoverlast en fietsverlichting

“Ik ontmoet de geüniformeerde mannen en we gaan meteen op pad. Naar de Markt. We zijn net 5 minuten onderweg en krijgen een melding van geluidsoverlast op de Hertogsingel. Daar aangekomen staan er acht studenten buiten. ‘Ja, de muziek stond even hard, maar we houden in de toekomst beter rekening met de buren’, klinkt het als ze worden aangesproken op hun gedrag. We parkeren de dienstauto daarna bij het Stadhuis en gaan te voet verder. Zodra fietsers in de Muntstraat ons zien, stappen ze af. Raimond vertelt dat ze hier ’s avonds gerust mogen fietsen, maar dan wel met werkend voor- en achterlicht. Of ze daar even naar willen laten kijken. Opgelucht lopen de Italiaanse studenten door. De avond is begonnen.”

Hotspots

“We lopen een rondje door de stad via het Amorsplein, de Platielstraat en het Vrijthof. Het is er druk, de sfeer is gemoedelijk. Drie Engelse toeristen vragen ons de weg naar een café met live muziek, we zetten een omgevallen fiets recht en vragen een beschonken man die in een bushokje ligt te slapen om op te staan. Terug bij de dienstauto besluiten de heren langs enkele hotspots te rijden. Hotspots zijn horecagelegenheden waar in het verleden vaker de geluidsnorm is overschreden. We rijden bij ze langs. Gelukkig houden de betreffende cafébazen zich vanavond netjes aan de norm. Even na tienen melden we ons op het politiebureau voor een briefing na de dienstoverdracht en een kennismaking met de agenten van de nachtdienst. Zo leren ze elkaar beter kennen en hebben ze een gezicht bij elkaars namen. ‘Wel zo handig als je elkaar straks nodig hebt in onvoorziene situaties.’”

Decibels

“Peter stelt voor om via de Maastrichter Pastoorstraat door de Havezathe te lopen. Daar hebben de bewoners vaak last van hangjongeren en geluidsoverlast. We treffen niemand aan. Wel zien we de graffiti op een deur van een van de appartementen van het Mabi-hotel die ’s ochtends is gemeld. Peter en Raimond lopen bij de nachtportier naar binnen. ‘Zo weet hij meteen dat we aandacht hebben voor zijn melding.’ Terug op de Markt spreken we enkele horecaondernemers aan die hun reclameborden te ver op het plein hebben neergezet. Ze verplaatsen de borden een metertje. Aansluitend rijden we naar Complex, een grote nachtclub. Er staan veel mensen buiten, maar we horen naast wat geroezemoes geen harde muziek. Het gebouw moet goed zijn geïsoleerd, want binnen vliegen de decibels ons om de oren. Quint doet een geluidsmeting. Hij loopt naar de dj’s en constateert tevreden dat de toegestane geluidsnorm niet wordt overschreden.”

Zwaailicht

“We posten een tijdje bij een café in de Platielstraat. De voordeur mag vanwege het geluid niet te lang open. De portier heeft het er maar druk mee. Quint is tevreden met wat hij ziet en hoort. Even later zien we op het Vrijthof een blauw zwaailicht, maar niet van een politieauto. Als we even later op de Grote Gracht lopen, zien we het voertuig staan. We bellen de politie en binnen een minuut zijn ze ter plekke. De politie neemt het zwaailicht in beslag en de bestuurder krijgt een boete. ‘Dit is een sprekend voorbeeld van de goede samenwerking tussen beide teams.’”

Nachtelijke zanger

“We zijn rond 01.40 uur onderweg naar kantoor als we nog een melding ontvangen van geluidsoverlast op de Meerssenerweg. We draaien meteen om en horen de lokale zanger even later al van veraf zijn best doen op een feestje. De huiseigenaar zegt toe het feestje te beëindigen na dit nummer. We melden ons daarna af bij de centrale en parkeren even na 02.00 uur de dienstauto. Moe, maar voldaan na een afwisselende en voor mij onalledaagse nacht.”

Weten wie de handhaver bij jou in de buurt is? Kijk dan op de website van de gemeente.

 Lees ook