Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 29 juli 2020

Een kijkje in de keuken van Maastricht: Bistro Croquant

Croquant: het heerlijke geluid wanneer je je tanden in een knapperige kroket zet, die net vers uit het vet komt. Kroketten zijn het unieke sterke punt van Bistro Croquant, maar dit gezellige restaurant aan de rand van het Jekerkwartier heeft nog veel meer op de kaart staan. Oprichter en eigenaar Roland Philipsen (49) toont ons trots een kijkje in zijn keuken.

De creatieve en veelzijdige Roland Philipsen is helemaal op zijn plaats in de horeca. “Ik hou van de levensstijl, de wisselende tijden en de ervaringen. Ik ga graag om met de gasten en het personeel en het is geen moment saai.” Roland heeft de kunst van het koken mogen afkijken als leerling in enkele mooie horecazaken, zoals Juliana in Valkenburg en Toine Hermsen in Maastricht. De ultieme horecadroom is echter om een eigen restaurant te hebben. Bistro Croquant is Rolands tweede restaurant; daarvoor runde hij acht jaar een restaurant in de Binnenstad. Na een faillissement en enkele financiële magere jaren was het voor Roland een waagstuk om opnieuw een onderneming te beginnen, maar de gok pakte geweldig uit: “Dankzij onze verrassende gerechten en persoonlijke aandacht voor de gasten staan we al twee jaar bovenaan bij Trip Advisor. Daar zijn we trots op.”

Kroketten in alle soorten en maten

Hét gerecht op de kaart van Croquant is de kroket. “De kroket is een toegankelijk, echt Nederlands product,” verklaart Roland deze keuze. “Ik vind het heerlijk om stoofjes en ragout te maken. Laten die nu juist de basis vormen voor een kroket!” Verwacht bij Croquant alleen niet de gewone kroket die je ook bij de snackbar kunt halen. Roland maakt er een sport van om de eenvoudige kroket steeds opnieuw uit te vinden en te perfectioneren met nieuwe culinaire smaken. Op de kaart vinden we bijvoorbeeld zuurvleescroquettes, zoete ui-spekcroquettes en paddenstoel-truffelcroquettes. Er is zelfs een appeltaartkroket als dessert! Aanvankelijk wilde Roland van Croquant een exclusieve krokettenbar maken, maar vanwege de ligging trok hij het assortiment toch wat breder. “Deze locatie ligt nét uit de richting. Om het risico wat kleiner te maken, heb ik behalve kroketten ook nog wat andere gerechten op de kaart gezet.”

“De kroket is een toegankelijk, echt Nederlands product”

Lekker en sfeervol

Als je Bistro Croquant binnenkomt, dan bevind je je in een gezellige zaak met een open keuken en levendige bediening. Het team bestaat uit een bedrijfsleider, een grote pool aan keuken- en bedieningspersoneel, twee koks en Roland zelf. Door zelf in het restaurant actief te zijn, leert Roland zijn gasten echt kennen en draagt hij bij aan de laagdrempelige, persoonlijke gezelligheid. De gasten zijn een gezellige mix van Maastrichtenaren en toeristen. Doordeweeks komen ze vaker voor een kort eetmoment, in het weekend blijven ze uitgebreid tafelen. “Bij Croquant staan we open voor wat de gast wil, maar ook voor wat het team wil. De komende jaren verwacht ik geen grote veranderingen in onze formule, maar we moeten wel alert en dankbaar blijven om met de tijdgeest mee te gaan.”

Tafel vol verschillende gerechtjes

Behalve de kroketten maken ook de andere gerechten maken nieuwsgierig. De kleinere gerechten, bijna een soort voorgerechtjes, nodigen uit tot proeven, uitwisselen en bijbestellen. “Het is toch ook veel gezelliger als je de hele avond allerlei verschillende hapjes kunt proeven?” Roland raadt de coquillepizza aan: “Een papadum met crème van wasabi, dun gesneden coquilles en een dressing van vanille, citroen, peterselie en zeewier. Die vinden de gasten een Michelinster waard!”Lees ook