Algemene redactie
25 maart 2020

Een huiswerkplek voor de kinderen van Trang

Sinds op 16 maart de scholen sloten, zijn kinderen én ouders thuis met onderwijs aan de slag. Hoe pakken ouders dat aan? Wat gaat goed, wat is nog wennen? En hoe vinden de kinderen het? Vandaag: Trang van den Boogaart-Dinh uit Scharn. 

In een groepje
“De eerste dag hebben we de grote tafel geprobeerd. Dat werkte niet. Daarom hebben we uit het hele huis die kleine tafeltjes (lessenaars, red.) verzameld. Ik heb ze ooit een keer via Marktplaats gekocht, we hebben ze – net als op school – in een groepje bij elkaar gezet. Dat werkt. De kinderen weten: als je daar zit, doe je je huiswerk. Zo houden we het toch een beetje gescheiden.

Instructies
Om half negen starten we met het werk dat ze voor school moeten doen. Dat is elke dag een beetje hetzelfde: lezen, begrijpend lezen, rekenen, taal en spelling. School geeft duidelijke instructies over wat ze op een dag moeten doen, ook uitleginstructies worden meegestuurd. Ze werken gewoon uit de boeken die we bij school hebben opgehaald, er gaat nauwelijks iets digitaal. Er zijn extra taken voor kinderen die zich vervelen, ze kunnen werkstukjes maken via Webquest. En er zijn creatieve opdrachten. Die doen we wel aan de grote tafel.

Cruciaal beroep
Onze oudste kinderen zijn acht en tien, ze zitten in groep vijf en zeven van basisschool Scharn. De jongste van de drie is nu één jaar, ze gaat de meeste dagen naar de gastouder, die open is omdat wij beiden een cruciaal beroep hebben. De oudsten hoef ik alleen maar bij te sturen. Ik zorg ervoor dat we structuur in de dag houden, verder zijn ze zelfsturend. Zelf zit ik intussen te teleconferencen, vanmiddag bel ik met patiënten. Als ze hulp nodig hebben terwijl ik aan het werk ben, is dat wel even lastig. Verder is het voor nu goed te doen. Mijn man en ik werken allebei in het ziekenhuis, we wisselen elkaar af. Mocht er iets in de situatie veranderen, dan heb ik mensen die in huis kunnen komen. En ze kunnen eventueel naar school.

Ontspanning
De kinderen vinden het eigenlijk wel prima, al missen ze de andere kinderen van school en het sporten. Normaal bewegen ze in de pauzes, ze hebben twee keer per week gym op school, drie keer per week hockey. Nu houden we om tien  uur even pauze. We drinken wat, hebben een moment voor sport en spel. Voor ontspanning. Als het mooi weer is, gaan we de tuin in. Voor vandaag hadden we op Youtube een kleine workout gevonden. Gelukkig hebben we een tuin waarin ze kunnen spelen. En ik begreep dat kinderen nog gewoon buiten mogen spelen. Dat is wel belangrijk, zeker voor mensen zonder tuin.”

Ook je verhaal delen?
Door het coronavirus zitten veel mensen thuis. Ook in Maastricht. Wij zijn benieuwd hoe dat er uitziet. Ook bij jou! Wil je zelf je verhaal delen? Mail dan naar redactie@thuisinmaastricht.nlLees ook