Hans Moleman
TIM-verslaggever 20 juni 2020

Een geheime loungeplek aan de Maas

Maastricht heeft van die mooie geheimpjes, zoals het verscholen terras aan de Maas achter het Stadspark. Het is nu een nieuw leven begonnen, als loungeplek van de ingrijpend opgefriste Stayokay.

Vrijdagmiddag 19 juni: voor het eerst in maanden is het weer gezellig druk in de Stayokay. De zon schijnt op de witte gevel, bij de receptie klinken vrolijke stemmen.

Het budgethotel aan de Maasboulevard is net een paar uur heropend als de eerste gasten binnenlopen: een flinke groep nog wel -jongens en meisjes die onder het toeziend oog van enkele moeders een weekendje Maastricht komen doen.

Opknapbeurt

De Stayokay Maastricht heeft de coronatijd benut om de renovatie van het gebouw die vorig najaar werd ingezet versneld uit te voeren. De herberg besloot in maart helemaal dicht te gaan, zodat de bouwvakkers beter hun werk konden doen. Met als resultaat dat de uitspanning nu een paar weken eerder dan oorspronkelijk gepland de deuren weer open kan zwaaien.

Het resultaat van de opknapbeurt mag gezien worden: aan de Maas schuin tegenover het Bonnefantenmuseum staat nu een modern hostel met een markante witte voorgevel. Binnen zijn alle kamers vernieuwd en uitgebreid: aan de Maaskant zijn nu tien 2-persoonskamers met onovertroffen uitzicht over het water.

Balkon

Luc Bronckers, gerant van de Stayokay Maastricht, laat de nieuwe opzet met trots zien. De aparte boom die eens midden in het hostel stond is al lang geleden verdwenen, maar daar is veel voor teruggekomen.

“Eigenlijk hadden we onze rivierkamers nog bescheiden balkons willen geven, maar dat kwam er niet door bij de welstandscommissie. Maar we zijn heel tevreden met hoe het hostel nu is geworden”.

Wortels

Het ruime zicht op de Maas komt tegen een vriendelijke prijs. Want waar aan de rivier vind je anno 2020 een prima kamer voor tussen de 50 (doordeweeks) en 95 (weekend en hoogseizoen) euro?

Voor groepen zijn er daarnaast, op een eigen gang met apart toegang, nog steeds de vertrouwde kamers. Met elk zes gestapelde bedden en eigen douche en wc, voor nog geen twee tientjes per slaapplaats -en ook die zijn netjes vernieuwd. Daar zie  je de wortels van de Stayokay: de jeugdherberg.

Uniek

Die herberg lag  vroeger in Maastricht aan de andere kant van de stad lag, bij de Dousberg. Toen daar een golfbaan moest komen, bood de gemeente een unieke plek aan de Maas aan, in het voormalig clubhuis van een studentenvereniging, op loopafstand van de binnenstad. In 2007 ging de Stayokay aan de Maasboulevard open.

En dan het geheim: dat ruime terras aan de rivier dat bijna niemand in Maastricht kent. Het is nu omgedoopt in The 5th:  een loungeterras met eigen ingang,  om duidelijk te maken dat het voor iedereen toegankelijk is, niet alleen voor gasten van het hostel.

Feestje

Met onovertroffen uitzicht op de Maas, ruimte voor borrels, vergaderingen en feestjes -en zelfs de mogelijkheid voor een groepsbarbeque met vis of scharrelvlees van slager Kusters in Margraten.

The 5th in Maastricht is de vijfde lounge die de Stayokay-keten in Nederland opent. De eerste kwam bij het hostel in hartje Utrecht, aan het Neude 5 -vandaar de naam. Amsterdam (2x) en Den Haag volgden, en nu dus Maastricht. Met het mooiste uitzicht van allemaal.Lees ook