Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 9 juni 2019

Een dubbele editie ’t Boetekentoer; fietsen, gedroomd terras en toneelspelen op de autoweg

Nieuws en informatie blijft binnenstromen op ’t Boetekentoer. Behalve wat ‘gehoord’ wordt valt ook op weg naar een van de pleisterplaatsen van deze rubriek aan interessants te vinden. En niet minder belangrijk steeds meer Maastrichtenaren weten ook via e-mail de nodige interessante items aan te kaarten. Daarom niet lang getreuzeld en ‘aon de geng’ met een deze keer dubbele editie. Dit is deel 1.

Lieve Burgemeester

In deze tijd van overvloedige digitalisering en de daarbij behorende social media is een rake boodschap overbrengen geen makkelijke opgave. Zeker de beslissers van deze samenleving verdrinken zo ongeveer in berichten via What’s App, Messengers, sms’jes en e-mails. Wil je gehoord worden, dan toch in ieder geval gezien doe je er goed aan om ook eens langs minder reguliere wegen je verzoek kenbaar te maken. Het is niet onwaarschijnlijk dat de eigenaar van tapasbar Que Pasa aan de Tongersestraat. Daar waar decennialang Ma van Sloun het café aan de overkant van icoon Tribunal was, wordt nu vooral Spaans gegeten en gedronken. Maar dat kan alleen maar binnen. Iedereen die een beetje de horeca-beleving kent weet dat een terras anno nu bijna onontbeerlijk is om heel goed succesvol te zijn. Daar heeft ’t Boetekentoer flink wat weet van. Het Spaanse eettentje heeft geen buitenverblijf voor haar gasten. Dat wil de eigenaar, zo valt op een groot blauw bord op de hoek van de Ezelmarkt en Tongersestraat te lezen, wel heel graag hebben. Met de wetenschap dat burgemeester Annemarie Penn – te Strake op een steenworp afstand van zijn etablissement woont laat hij zijn buurtgenoot weten: Lieve Burgemeester, mogen we hier (aangeduid met een pijl) een terras maken. De pijl wijst naar de daar al jaren aanwezige fietsenstalling. Of de wens van de horeca-ondernemer in vervulling gaat? We zullen het gaan navragen. Overigens niet bij de burgemeester. Voor dit soort zaken heeft ’t Boetekentoer andere kanalen. Dat het mooier zal zijn dan de fietsenstalling betwijfelt bijna niemand. Maar iedereen weet ook dat er nog steeds op tal van plaatsen een nijpend gebrek is aan parkeergelegenheid voor deze tweewielers.

Lekkere koffie en een slimme oplosser van kleine ergernissen

Een kleine vijf minuutjes fietsen van deze plek ligt een plek die maandenlang ook een ‘fietsen- en scooterding’ was. Tegenover Eetcafé In de Tenne Kan (hoek Minckelersstraat – Achter het Vleeshuis) was door de gemeente een flink uit de kluiten gewassen cradle to cradle bank geplaatst. Onder het monumentale Gemeentelijke Aanplakbord was de bank al snel niet meer te zien. Fietsers en scooter-bezitters hadden massaal maling aan de zitgelegenheid. Het leverde in de buurt en bij passanten uiteraard menige ergernis op. Voor Handhaving & Toezicht viel weinig eer te behalen. Sneller dan onkruid kan groeien stond de plek weer vol met tweewielers. Tot een kleine maand geleden op de hoek de  koffie- en theewinkel en tevens take away zaak Kaldi haar deuren opende. De eigenaar had al snel in de gaten dat ergeren het aantal fietsen niet zou gaan verminderen. Hij plaatste op de bankjes wat uitnodigende kussentjes; het resultaat mag er zijn. In plaats van fietsen zitten er nu regelmatig mensen even de benen te strekken en/of te genieten van een zojuist gekochte verse tas koffie. 

Toneelspelen op de autoweg

Het wordt een spannende zomer voor Toneelgroep Maastricht. Toch in ieder geval een van heel veel repeteren en een beeld krijgen hoe een voorstelling te geven op een autoweg. De Maastrichtse toneelprofessionals geven op zondag 1 september op de Buitenring, een 26 kilometer lange ringweg bij onder meer Kerkrade, Heerlen, Landgraaf en Brunssum, een voorstelling tijdens de officiële opening. Onder leiding van artistiek leider Servé Hermans en met spel van boegbeeld Mieneke Bakker en zang van Fenna Ograjensek wordt op de A76 ter hoogte van Nuth een futuristisch schouwspel gebracht. De omschrijving doet een beetje denken aan de opening van de omlegging van de Noorderbrug. Een spektakelstuk met flink wat Maastrichtse inbreng mag verwacht worden. De voorstelling – die bezocht kan worden door 3.500 mensen, die tevens een interactieve rol gaan spelen – is tevens het sluitstuk van het inmiddels in hoog aanzien staande festival Cultura Nova.

De voorstelling begint die 1ste september om 20.45 uur en is gratis bij te wonen. Aanmelden is wel noodzakelijk en kan via www.cultura-nova.nl (op = op). De opening wordt georganiseerd door de Provincie Limburg, Stadsregio Parkstad Limburg, Rijkswaterstaat, Toneelgroep Maastricht, Cultura Nova en IBA Parkstad.

Winkelstraatfietsers op de bon

Deze week heeft de politie en Handhaving tientallen mensen die zich fietsend door de winkelstraten van Maastricht begaven op de bon geslingerd. Na een aanloop met flyers en twee dagen nog een keer waarschuwen was het eind van de week voor het eerst prijsschieten voor de verbalisanten. Dat leverde uiteraard behoorlijk wat zure gezichten op en uitwegen zoeken om onder een prent vandaan te komen. Ze hielpen allebei niet. De dienders waren onverbiddelijk.  Bij heel veel winkeliers en winkelend volk (zonder fiets) werd de actie gewaardeerd. Een medewerker van een modezaak in Achter het Vleeshuis verwoordde het zo: “We fietsen allemaal wel eens ergens waar het niet mag. Maar de manier waarop door dit straatje wordt gefietst is echt van de zotte. Behalve dat mensen die door de straat lopen opzij moeten gaan is het ook nog eens echt link om achteloos een winkel uit te lopen. En mensen die zeggen dat dit typisch iets is van studenten en jongeren. Ik kan u verzekeren dat de winkelstraatfietsers van alle generaties zijn.”

Later vandaag deel 2 van ’t Boetekentoer

 

 Lees ook