Redactie
6 mei 2021

Een creatief koor in coronatijd

Via het Herstelfonds Cultuur wil de gemeente Maastricht onder andere amateurkunstverenigingen en cultuurmakers financieel helpen in de coronacrisis. Zodat ze kunnen blijven bestaan. Maar ook om te kunnen vernieuwen met het oog op de toekomst. 1 van de verenigingen die gebruikmaakt van de hulp is Vocal Group Odeon. Secretaris Cisca Stevens legt uit wat deze hulp voor de groep betekent. En hoe zij op een creatieve manier toch samen blijven zingen in coronatijd.

Een lege agenda

In oktober 2019 trokken ze volle zalen met hun theaterconcerten. In februari 2020 namen ze op uitnodiging nog deel aan het euregionale korenfestival Beautiful Voices. De agenda van de Maastrichtse Vocal Group Odeon was goed gevuld. Totdat het van de een op de andere dag opeens stil werd. En het coronavirus de agenda van Odeon leeg veegde: geen repetities, geen optredens, maar ook geen live contact meer tussen de 22 hechte leden van de groep. “We vielen niet alleen als groep en koor in een gat, maar ook de leden an sich hadden het lastig. Een aantal van ons werkt in de zorg. Samen zingen staat voor veel van ons gelijk aan broodnodige ontspanning. Die viel opeens ook weg”, vertelt Cisca.

Toch samen

Dirigent Jacqueline Nelissen ging echter direct op zoek naar creatieve manieren om de groep toch samen te brengen. Digitaal in eerste instantie. Cisca: “Onze dirigent schafte de zakelijke variant van Zoom aan zodat we digitaal konden repeteren. Een digitale bingoavond, een quiz en andere activiteiten volgden. In het najaar konden we zelfs weer even fysiek samen repeteren in een tuincentrum van een familielid van 1 van de leden waarvan het dak open kon. In onze eigen repetitieruimte was niet genoeg ruimte om 1,5 meter afstand te houden van elkaar. En de ventilatie was onvoldoende. Hier kon het wel. En zo stonden we een tijd lang achter de geraniums te oefenen.”

Verre van ideaal

Maar ideaal was het allemaal niet: het geluid tijdens de Zoomsessies was vertraagd, de kou in het tuincentrum was niet bevorderlijk voor de stem. “Bovendien is het niet fysiek bij elkaar kunnen zijn voor een a-capellakoor dat de liedjes uit het hoofd zingt een extra handicap. Omdat je vooral goed op elkaar moet afstemmen tijdens het zingen. Op een gegeven moment merkte je ook dat de rek eruit was bij de koorleden. Een duidelijk doel om naartoe te werken ontbrak dus er was geen echte noodzaak om te repeteren. En hoe houd je dan de onderlinge band in stand?”

Een silent boost

De dirigent bleek echter niet voor 1 gat te vangen. Cisca: “Een aantal weken geleden kwam ze met een ongelooflijk creatieve oplossing. Via een silent-disco-systeem konden we én elkaar zien en een soort van fysiek samen zingen én tegelijkertijd elkaar zonder vertraging horen. Dat ging zo: we kwamen allemaal samen met onze auto’s op een parkeerplek van een restaurant. Daar kregen we allemaal een draadloze koptelefoon en een bekabelde microfoon – om vertraging in het geluid te voorkomen. Er waren zelfs 4 auto’s met publiek. Dat was een ongelooflijke opsteker. Vooral omdat we weer een doel hadden om naartoe te werken. Afgelopen Koningsdag konden we dankzij dat systeem zelfs voor een heus, een groter en dankbaar publiek optreden. De bewoners van 3 verschillende verzorgingshuizen in Maastricht kregen de koptelefoons op terwijl wij buiten op 1,5 meter van elkaar in de microfoons de sterren van de hemel zongen. Het was fantastisch om te doen.”

Over het geld

“Het geld dat we van de gemeente kregen was nodig om afgelopen jaar bezig te kunnen blijven. Om te kunnen overleven. De leden zijn contributie blijven betalen, maar daarmee konden we net het salaris van de dirigent blijven doorbetalen. We hebben het geld van de gemeente gebruikt om de zakelijke variant van Zoom te kopen. We hebben er voor een deel de huur van de silent-disco-apparatuur mee betaald. En voor straks hebben we ook geld nodig voor de hogere huur die we moeten betalen voor een beter geventileerde en grotere repetitieruimte. Nu we geen inkomsten hebben uit optredens is elke cent meer dan welkom.”

Na corona

Durft het koor een jaar na de uitbraak van het coronavirus alweer langzaam plannen te maken en te dromen over een volle agenda? “Durven niet, maar we hopen en duimen wel. Als het weer een go is voor de koren hebben we het volste vertrouwen erin dat onze agenda weer snel gevuld is. En dat we op de oude voet verder kunnen. Onze concertreis moet wel nog even wachten. Die stond voor de uitbraak van het virus in 2020 op het programma. Dit jaar zit reizen er nog niet in, maar misschien is 2022 wel een reële optie. Als we allemaal ingeënt zijn. En weer kunnen en mogen reizen.”

Over Vocal Group Odeon

Aantal leden: 22

Over: De leden van Odeon zingen a capella, uit het hoofd en combineren zang met theater en beweging. Ze organiseren zelf theaterconcerten, maar nemen ook deel aan theatervoorstellingen van andere cultuurmakers.

Opgericht in: 1982

Website: www.odeon-maastricht.nl

Over het Herstelfonds Cultuur

Om de culturele sector tijdens de coronacrisis te ondersteunen heeft de gemeente Maastricht een Herstelfonds Cultuur ingericht. Doel is de culturele en creatieve sector op korte termijn te behouden en te heropenen (Haw Pin), en op lange(re) termijn te laten herstellen door het vergroten van de weerbaarheid (Stay Strong). Meer info en een aanvraag indienen: www.gemeentemaastricht.nl/kunst-en-cultuur/herstelfonds-cultuur-maastricht

 

 Lees ook